RUSIJA NEĆE MOĆI DA IZDRŽI: Optimistične prognoze ukrajinskog komandanta - Biće prinuđeni da smanje svoje napade za mesec i po (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

26. 07. 2024. u 18:00

RUSIJA neće moći dugo da zadrži obim svojih napada u nekoliko sektora jer „njene mogućnosti nisu neograničene“, rekao je general Oleksandar Pivnenko, komandant Nacionalne garde Ukrajine, u intervjuu za Ukrinform objavljen 25. jula 2024. godine.

РУСИЈА НЕЋЕ МОЋИ ДА ИЗДРЖИ: Оптимистичне прогнозе украјинског команданта - Биће принуђени да смање своје нападе за месец и по (ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP

Moskovske trupe vrše sve veći pritisak na Ukrajinu duž linije fronta, probijajući ukrajinsku odbranu duž linija fronta, posebno u blizini grada Pokrovska gde su zauzeli istočni deo Časov Jara.

Takođe, Ukrajina je bila prinuđena da se povuče iz Krinkija, na istočnoj obali reke Dnjepar, u Hersonskoj oblasti.

Kijevske snage tvrde da su uspele da zaustave rusko napredovanje u blizini Harkova, ali Rusija i dalje drži brojna naselja u toj oblasti.

-Ofanzivne mogućnosti neprijatelja nisu neograničene, s obzirom na gubitke koje trpe, optimističan je Pivnenko u intervjuu za ukrajinsko glasilo Ukrinform.

-Za još mesec i po dana više neće moći da izvode napade u nekoliko pravaca odjednom i preći će na odbranu, tvrdi ovaj vojskovođa.

Pivnenko je naglasio da u trenutku kada će Rusija dopunjavati svoje trupe, Ukrajina mora da obrati pažnju na pripremu sopstvenih rezervi i naoružanja. Ako Ukrajina planira „korak ispred Rusije, onda će sve biti u redu“, dodao je on.

Najvažnije što se sada može uraditi je obuka, razvoj centara za obuku, nabavka naoružanja i vojne opreme, proizvodnja vojne opreme, dronova, oklopnih vozila, PVO sistema, prenosivih PVO sistema i municije, naveo je Pivnenko sve što nedostaje, a po čemu zaključujemo da nedostaje mnogo.

Moskva trenutno raspoređuje oko 520.000 vojnika u Ukrajini i planira da taj broj poveća na 690.000 do kraja godine, rekao je pre neki dan, glavnokomandujući ukrajinskih oružanih snaga Oleksandr Sirski.

-Kada je reč o opremi, postoji odnos 1:2 ili 1:3 u njihovu korist, rekao je Sirskij nedavno.

Ukrajinska vojska je saopštila da je Rusija do kraja jula izgubila više od 570.000 ubijenih ili ranjenih vojnika, međutim, poverenje u ukrajinske izjave je odavno narušeno.

Rusija je izgubila 572.300 vojnika u Ukrajini od početka svoje invazije u punom obimu 24. februara 2022. godine, saopštio je Generalštab Oružanih snaga Ukrajine 26. jula. Ovaj broj uključuje 950 gubitaka koje su ruske snage pretrpele u poslednjem danu.

Međutim, čak i donosioci odluka na zapadu često izlaze sa neusaglašenim, ali uglavnom nižim pretpostavkama.

 

ELITNA 47. BRIGADA ORUŽANIH SNAGA UKRAJINE U PROBLEMU

Sa druge strane, dok ukrajinski mediji štampaju optimistične izjave komandanata, zapadni izvori ne zvuče tako. Naime, prema pisanju američkog Fobrsa, elitna 47. brigada Oružanih snaga Ukrajine više nije sposobna za borbu.

Elitna 47. brigada Oružanih snaga Ukrajine, obučena i snabdevena od NATO-a, praktično više nije sposobna da pruži otpor ruskoj vojsci, prenosi Forbs. Kako navodi izdanje, razlog leži u ogromnim gubicima ljudstva i vojne tehnike u blizini sela Progres u Donjecku.

Tamo su ukrajinske trupe pretrpele poraz, kao što smo ranije nagovestili. Posle ovoga, komandant bataljona 47. odvojene mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine Aleksandar Širšin oštro je kritikovao odluke više komande. Oni su, po njegovom mišljenju, doveli do velikih gubitaka i povlačenja ukrajinskih trupa sa Progresa.

-Ako govorimo o 47. brigadi, u jednom trenutku smo se našli skoro opkoljeni, sa skoro svih strana. Ali mi smo bili angažovani u stabilizacijskim akcijama. <…> Ima stvari koje su uticale na to, neki faktori – ljudski, rukovodeći, prisustvo naših snaga i sredstava, snaga i sredstva neprijatelja, izjavio je Širšin.

Komandant bataljona je takođe istakao da je u rejonu Progresa bilo „izvesnih neuspeha među susednim jedinicama“.

Odluku komande da nastavi odbranu na Progresu smatra pogrešnom. Naime, trebalo je da odustanu od sela, da zauzmu drugu liniju i da se uporište, za to je bilo vremena.

-Zbog činjenice da naši generali nisu „ni korak unazad, stojimo do poslednjeg vojnika”, nažalost, pretrpeli smo određene gubitke, požalio se komandant bataljona.

On je nagovestio da je situacija u ovoj oblasti i dalje teška za Oružane snage Ukrajine.

oruzjeonline.com

BONUS VIDEO - RUSKI TOP GAN: Piloti ruske severne flote izvode vežbe iznad Barencovog mora

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

PRENOS - SVEČANO OTVARANJE OLIMPIJSKIH IGARA: Mnogi su zbunjeni ceremonijom, desio se i jedan sukob