POLITIKO: Evropol pod istragom zbog zapošljavanja zvaničnika bez dovoljno iskustva

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

26. 07. 2024. u 17:38

TUŽIOCI Evropske unije istražuju Evropol, policijsku agenciju EU, zbog imenovanja visoko pozicioniranog zvaničnika, uprkos pritužbama da mu nedostaje iskustvo, prenosi Politiko pozivajući se na dve neimenovane osobe.

ПОЛИТИКО: Европол под истрагом због запошљавања званичника без довољно искуства

Foto: Shutterstock/Bjoern Wylezich

Kako navodi, višim menadžerima rečeno je da je zameniku direktora Evropola Andreju Linti nedostajalo 15 godina iskustva koliko se traži prema zakonu EU.

Linta iz Rumunije imenovan je u avgustu 2023. godine za šefa direkcije za sposobnosti, u koju spada odgovornost za informacione tehnologije i administraciju.

Prema dokumentima u koje je Politko imao uvid, službenik za ljudske resurse rekao je izvršnoj direktorki Evropola Katrin De Bol i upravnom odboru Evropola u martu 2023. da Linta nije imao minimalnih 15 godina profesionalnog iskustva od dana kada je dobio univerzitetsku diplomu, što je predviđeno oglasom za zapošljavanje.

Nekoliko dana kasnije Linta je dostavio drugu potvrdu rumunske policije u kojoj je korišćen datum kada je završio studije, što se dogodilo pre datuma dodele diplome i omogućilo mu da pokaže da ima potrebne godine iskustva, pokazuju dokumenta, a naveo je i jedan od izvora.

Službenik Evropola žalio se na ovaj incident Kancelariji EU za borbu protiv prevara (OLAF) pre nego što je Linta imenovan na tu funkciju u avgustu prošle godine.

Prema navodima Evropola, OLAF je odbacio slučaj zbog nedostatka dokaza.

Ista osoba je za Politiko rekla da je Linta trebalo da bude isključen iz procesa selekcije i da su odlukom Evropola da nastavi sa njegovom kandidaturom prekršena pravila EU, narušena reputacija agencije i ona dovedena u rizik da se suoči sa optužbama za prevaru zbog lošeg trošenja budžeta EU.

Ista osoba je kontaktirala ombudsmana EU da ispita istragu OLAF-a.

Evropol je u odgovoru ombudsmanu EU, u koji je Politiko imao uvid, naveo da je De Bol rekla da datum dodele univerzitetske diplome "nije relevantan", s obzirom na to da datum na sertifikatu koji je izdala rumunska policija obezbeđuje 15 godina iskustva.

Portparol Evropola rekao je za Politko da ta agencija nije upoznata za istragom Evropskog javnog tužilaštva niti ju je ono kontaktiralo.

-Nakon što je OLAF odbacio optužbe Evropol je rekao da su navedene tvrdnje lažne, rekao je portparol i dodao da ne postoji osnova da se preispituje procedura zapošljavanja.

Linta je odbio da komentariše ove navode, kao i Evropsko javno tužilaštvo.

Evropol, inače, namerava da udvostruči svoje osoblje i dobije jači mandat nakon što je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izrazila želju da policija radi širom Evrope bez granica.

(Tanjug)

BONUS VIDEO - RUSKI TOP GAN: Piloti ruske severne flote izvode vežbe iznad Barencovog mora

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SVEČANO OTVORENE OLIMPIJSKE IGRE U PARIZU! Ceremonija koja se obračunala sa tradicijom i nikog nije ostavila ravnodušnog (FOTO/VIDEO)