DEMONSKI VETAR ZA UNIŠTAVANJE RUSLE I IRANSKE PVO: Izraelska vojna industrija razvila novu raketu

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

26. 07. 2024. u 20:45

IZRAELSKA vazdušno-kosmička industrija (Israel Aerospace Industries IAI), vodeći izraelski koncern za vazduhoplovstvo, predstavio je svoj novi razvoj. U pitanju je krstareća raketa vazduh-zemlja pod nazivom Wind Demonn.

ДЕМОНСКИ ВЕТАР ЗА УНИШТАВАЊЕ РУСЛЕ И ИРАНСКЕ ПВО: Израелска војна индустрија развила нову ракету

Foto printsrkin Iks/eretzYisrael24

Ova raketa je dizajnirana da gađa različite tipove ciljeva na velikim udaljenostima, ali je pozicionirana kao sredstvo „poraza PVO sistema sovjetskog, iranskog i ruskog tipa“.

“Demon Vetra” ima niz jedinstvenih tehničkih karakteristika koje ovu raketu čine veoma efikasnim oružjem za moderno ratovanje. Raketa je opremljena elektro-optičkom glavom za navođenje, što joj omogućava da precizno pogađa mete i danju i noću.

Termovizijski sistem instaliran na raketi obezbeđuje pouzdano otkrivanje i hvatanje cilja u svim vremenskim uslovima.

Jedna od ključnih karakteristika Wind Demon projektila je njegov efektivni domet, koji dostiže 200 kilometara. Ovo omogućava da se raketa koristi za gađanje ciljeva daleko iza linije fronta, što značajno proširuje taktičke mogućnosti.

Lagani dizajn rakete omogućava da se lansira sa raznih vazdušnih platformi, uključujući helikoptere i avione sa fiksnim krilima, pružajući fleksibilnost u izboru letelice za isporuku.

Raketa Wind Demon je sposobna da pogodi i statične i pokretne mete, prateći unapred programiranu rutu. Ovo ima svoje negativne ali i pozitivne aspakte. Prednost ovakvog rešenja je što eliminiše potrebu za kontrolom operatera u realnom vremenu i smanjuje rizik za korisnika.

Pored toga, sposobnost letenja na malim visinama pomaže raketi da izbegne otkrivanje i presretanje od strane neprijateljskih sistema protivvazdušne odbrane. Operater takođe može da izabere brzinu kojom raketa putuje, omogućavajući joj da se prilagodi promenljivim uslovima borbe i obezbedi element iznenađenja.

Bojeva glava Wind Demon-a, težine oko 20 kg, pruža dovoljnu destruktivnu moć da uništi širok spektar ciljeva, uključujući utvrđene objekte i vozila u pokretu. Raketa je takođe kompatibilna sa laserskim sistemom za navođenje, što proširuje njenu sposobnost preciznog traženja i angažovanja ciljeva.

Projektil je manji od drugog dobro poznatog izraelskog naoružanja kao što su sistemi Popeye i Gabriel, kao i nedavno predstavljeni Sea Breaker.

 

TRŽIŠTE ORUŽJA I EKONOMSKA EFIKASNOST

Raketa Wind Demon je pozicionirana kao isplativo oružje za precizne udare na velike udaljenosti. To je čini atraktivnom opcijom za oružane snage različitih zemalja koje žele da modernizuju svoje arsenale uz minimalne troškove.

Visoka preciznost i fleksibilnost u upotrebi omogućavaju da se ova raketa koristi u širokom spektru borbenih scenarija, što povećava njenu svestranost i relevantnost.

Predstavnici IAI naglašavaju da Wind Demon ispunjava zahteve savremenog tržišta oružja, pružajući pouzdano i efikasno sredstvo za obavljanje širokog spektra zadataka.

Lagani dizajn i mogućnost lansiranja sa različitih platformi pojednostavljuju integraciju projektila u postojeće sisteme naoružanja i osiguravaju brzo prilagođavanje novim uslovima borbe.

Pored njegove navodne pristupačnosti, IAI je takođe ukazao na sposobnost da se raketa koristi u velikom broju, napominjući da ona „nudi pragmatičan odgovor na promenljivu prirodu ratovanja gde pristupačno i masovno može da donese smrtonosnost“.

Ratovi u Ukrajini i Gazi su ilustrovali potrebu da zemlje imaju velike količine različite municije, ali su takođe istakle visoku cenu koja može da dođe sa takvim nabavkama.

Disparitet u troškovima je posebno oštar u oblasti protiv-bespilotnih vazduhoplovnih sistema, gde neke vojske koriste vrhunske rakete da bi uništile jeftino napravljene bespilotne letelice.

Iako je projektil Wind Demon dizajniran da pogodi ciljeve na zemlji, vidi se da Izrael uči iz aktuelnih sukoba kada je reč o pristupačnoj masovnoj proizvedenoj municiji.

oruzjeonline.com

BONUS VIDEO - RUSKI TOP GAN: Piloti ruske severne flote izvode vežbe iznad Barencovog mora

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Last Minute AKCIJA Popust čak do 380 evra! Iskoristite akciju i rezervišite letovanje na najpopularnijoj destinaciji ove sezone