AMERIČKI ANALITIČAR: Gruzijska legija (možda) sprema atentat, ali i majdan u Tbilisiju

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

26. 07. 2024. u 21:30

SVESNI da je sve manje mogućnosti da se destabilizuje njihova zemlja, pripadnici Gruzijske nacionalne legije mogli bi u bliskoj budućnosti da izvrše atentat ako ne na osnivača vladajuće partije te zemlje "Gruzijski san" Bidzina Ivanišvilija, onda na premijera Iraklija Kobahidzea, dok atentator ne bi bio iz njihovih redova već za zadatak obučena i izmanipulisana osoba, tvrdi geopolitički analitičar Endru Koribko.

АМЕРИЧКИ АНАЛИТИЧАР: Грузијска легија (можда) спрема атентат, али и мајдан у Тбилисију

Foto Tanjug/AP

-Zato bi svi trebalo budno da prate Gruziju jer je ona i dalje glavno poprište potencijalnog novog hladnog rata s obzirom na njen geostrateški značaj u širem regionu, ističe Koribko.

Ovo upozorenje stiže nakon što je gruzijska Služba državne bezbednosti obavestila javnost da istražuje kriminalnu grupu koja je planirala atentat na Ivanišvilija, dok je premijer Kobahidze izneo tvrdnju da se radi o istim snagama koje stoje iza atentata na slovačkog premijera Roberta Fica, ali i Donalda Trampa. "Politiko" je pak citirao lokalne medije koji su objavili da se sumnja na Gruzijsku legiju.

Koribko podseća da je Gruzijska nacionalna legija proamerička militantna grupa koja je imala zapaženu ulogu u protestima protiv zakona o stranim agentima čiji je cilj bio da destabilizuju zemlju koja bi zarad ulaska u EU i NATO trebalo da preda suverenitet u ruke Zapadu, čemu se vladajuća partija odupire i zato se radi na njenom svrgavanju. Uz to "Gruzijski san" se protiv sankcijama uvedenim Rusjiji.

Rusija je pak upozorila početkom jula da se Zapad sprema da iskoristi jesenje parlamentarne izbore u Gruziji za još jedan pokušaj promene režima. Takođe, Gruzijsku nacionalnu legiju je proglasila za terorističku organizaciju, što znači da su njene aktivnosti zabranjene na teritoriji Ruske Federacije.

-Iako relativno mala po broju, ova proamerička naoružana grupa mogla bi da igra sličnu ulogu u Tbilisiju kasnije ove godine kao što je to uradio bataljon Azov u ​​Kijevu pre nešto više od decenije tokom Evromajdana. Najefikasnija mera koju “Gruzijski san” trenutno može da sprovede je da zabrani Gruzijsku legiju kao terorističku grupu ako ih tekuća istraga poveže sa zaverom za ubistvo (Ivanišvilija), ističe Koribko.

Prema njegovim rečima, veliki je rizik omogućiti im da nastave da deluju u Gruziji imajući u vidu njihovu potencijalnu ulogu u mogućim terorističkim akcijama oko predstojećih izbora a u vezi s htenjima Sjedinjenih Država za promenom režima.

-Razbijanje ove grupe pre izbora u velikoj meri bi neutralisalo njihovu sposobnost da poremete demokratski proces i omogućilo vlastima da se izbore s pretnjama koje potiču od njihovog učešću u hibridnom ratu protiv Gruzije, zaključuje Koribko.

(rt.rs)

BONUS VIDEO - RUSKI TOP GAN: Piloti ruske severne flote izvode vežbe iznad Barencovog mora

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ALARM U PARIZU! Nadal odustaje od Olimpijskih igara? Oglasio se Špančev trener