AMERIKA O VENECUELI: Od predstojećih izbora u zavisi sudbina sankcija

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

27. 07. 2024. u 00:10

SJEDINjENE Države su spremne da koriguju sankcionu politiku prema Venecueli u zavisnosti od toga kakva bude situacija u zemlji u svetlu predstojećih predsedničkih izbora, rekao je visoko pozicionirani zvaničnik američke administracije.

АМЕРИКА О ВЕНЕЦУЕЛИ: Од предстојећих избора у зависи судбина санкција

Foto Shutterstock

-SAD su spremne da ublaže ili da pojačaju sankcije protiv Venecuele u zavisnosti od toka izbora, naveo je zvaničnik.

Od toga kako se budu razvijale stvari u zemlji narednih dana umnogome će zavisiti kakve će biti posledice po tu zemlju, region Latinske Amerike i ostatak sveta, rekao je novinarima taj zvaničnik.

Prema njegovim rečima, SAD su spremne da sarađuju sa bilo kim ko pobedi na izborima ako proces bude transparentan i ako posmatrači budu uvereni u rezultate.

U slučaju pobede opozicionog kandidata aktuelni predsednik Nikolas Maduro s njim mora da razgovara o političkim garancijama za sebe.

Predsednički izbori u Venecueli održavaju se 28. jula. Krajem juna osam od 10 kandidata, među njima i Maduro, potpisalo je sporazum u kojem se odbacuje primena nasilja kao političkog instrumenta i kandidati se obavezuju da prihvate zvanične rezultate izbora.

Posle toga Maduro je izjavio da dvojica kandidata desničarske opozicije koja nisu potpisala sporazum – Edmundo Gonsales i Enrike Markes - imaju nameru da da organizuju nerede i puč posle izbora.

Učešće na izborima nije dozvoljeno predstavnici nesistemske opozicije Mariji Korini. Njeno učešće je, prema pisanju medija, tražila Amerika.

(sputnikportal.rs)

BONUS VIDEO - RUSKI TOP GAN: Piloti ruske severne flote izvode vežbe iznad Barencovog mora

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SVEČANO OTVORENE OLIMPIJSKE IGRE U PARIZU! Ceremonija koja se obračunala sa tradicijom i nikog nije ostavila ravnodušnog (FOTO/VIDEO)