EVAKUISANA ŽELEZNIČKA STANICA U MARSEJU: Nova drama u Francuskoj

Novosti online

27. 07. 2024. u 11:52

ŽELEZNIČKA stanica Sen Šarl u Marseju evakuisana je danas nešto pre 9 sati zbog ostavljenog prtljaga.

ЕВАКУИСАНА ЖЕЛЕЗНИЧКА СТАНИЦА У МАРСЕЈУ: Нова драма у Француској

Foto: Goran Čvorović

Francuski mediji su objavili da je železnički saobraćaj u zemlji i dalje u prekidu nakon jučerašnjeg dobro pripremljenog i masivnog napada na železničku mrežu, za koji još niko nije preuzeo odgovornost, a istraga se nastavlja.

Mreža brzih železnica u Francuskoj pogođena je juče koordinisanim ''zlonamernim radnjama'', uključujući podmetanje požara koji su doveli do poremećaja na velikom broju najprometnijih železničkih linija u zemlji, prenosi Pink.

Situacija se poboljšava, ali saobraćaj je i dalje u prekidu na dve od tri linije koje idu ka Bretanji i jugozapadu, dok je na linijama ka severu 80 odsto saobraćaja u prekidu, a svuda se beleže kašnjenja od jednog do dva sata, prenosi Frans 24.

Na brzoj pruzi na istoku zemlje železnički saobraćaj se odvija normalno, pokazuju podaci državne železnice SNCF.

Kako se navodi, sutra se očekuju poremećaji na severnom kraku železnice, dok se na atlantskom kraku očekuje poboljšanje.

Poboljšanje situacije se očekuje i danas, zahvaljujući mobilizaciji nekoliko hiljada radnika železnice, saopšteno je iz ove kompanije.

Na više lokacija na železničkoj mreži u noći između četvrtka i petka presečeni su i zapaljeni optički kablovi u blizini pruga, koji obezbeđuju transmisiju sigurnosnih informacija mašinovođama.

Francuski premijer Gabrijel Atal izjavio je juče da sabotaže koje su pogodile ključne delove francuske železničke mreže uoči Olimpijskih igara imaju "jasan cilj - blokiranje mreže brzih vozova".

On je rekao da su "vandali" strateški napali glavne rute sa severa, istoka i zapada prema Parizu, i to nekoliko sati pre ceremonije otvaranja Olimpijskih igara.

Parisko tužilaštvo otvorilo je istragu i ceo slučaj okarakterisalo kao "namernu štetu" nanesenu železničkoj infrastrukturi i "fundamentalnim nacionalnim interesima".

Uzorci sa više lokacija poslati su u Nacionalni istraživački institut Žandarmerije na hitnu analizu.

Izvor blizak istrazi izjavio je da je reč o dobro pripremljenoj operaciji koju je organizovala ista struktura.

Napad, do koga je došlo uoči sinoćnjeg svečanog otvaranja Olimpijade u Parizu, izazvao je haos na železničkim stanicama.

Najviše je pogođeno 800.000 ljudi koji su trebali ovog vikenda da stignu do odredišta za odmor, izjavio je zvaničnik Ministarstva transporta Patris Vergrije.

Uoči otvaranja OI, na ulicama Pariza je veliki broj policajaca, vojnika, brojni putevi su zatvoreni i postavljene barijere.

(Pink)

BONUS VIDEO:

GUŽVE NA ROLAN GAROSU: Svi jure da vide Novaka Đokovića

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SVEČANO OTVORENE OLIMPIJSKE IGRE U PARIZU! Ceremonija koja se obračunala sa tradicijom i nikog nije ostavila ravnodušnog (FOTO/VIDEO)