ORBAN VERUJE U POBEDU TRAMPA: Mađarski premijer uputio važnu poruku Evropi

Дејана Калинић
Dejana Kalinić

27. 07. 2024. u 13:21

MAĐARSKI premijer Viktor Orban ocenio je danas da je vreme na strani politike mira.

ОРБАН ВЕРУЈЕ У ПОБЕДУ ТРАМПА: Мађарски премијер упутио важну поруку Европи

Foto: Profimedia/Luka Dakskobler/SOPA Images

Orban je, u obraćanju na univerzitetu u gradu Baile Tusnad u Rumuniji, rekao da će Evropa, ako se ne preusmeri na politiku mira do novembarskih izbora u SAD, morati to da uradi posle pobede republikanskog kandidata Donalda Trampa, kao i da prizna poraz i sama snosi političke posledice, prenosi agencija MTI.

On je podsetio da je u osnivačkom aktu Evropske unije navedeno “da je cilj Unije da promoviše mir”.

- Brisel ne voli kada ono što rade nazivamo proratnom politikom, jer misle da podržavaju rat u interesu mira - rekao je Orban.

Ukazao je takođe da je od početka “mirovne misije” Mađarske, američki državni sekretar razgovarao sa šefom ruske diplomatije, kao i švajcarski ministar spoljnih poslova.

- Istovremeno, predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski nazvao je Donalda Trampa, a šef ukrajinske diplomatije posetio je Peking - naveo je Orban.

Prema njegovoj oceni, iako polako, udaljavamo se od evropske proratne politike u pravcu politike koja se zalaže za mir. Orban je nedavno u okviru, kako je naveo, "mirovne misije", posetio Kijev, Moskvu, Peking, kao i Vašington, gde je učestvovao na samitu NATO-a i razgovarao sa republikanskim kandidatom i bivšim predsednikom SAD Donaldom Trampom.

(Tanjug)

BONUS VIDEO: RUSKI FAJTER NAPADA UKRAJINSKE CILjEVE: Pogledajte Su 25 u akciji

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Last Minute AKCIJA Popust čak do 380 evra! Iskoristite akciju i rezervišite letovanje na najpopularnijoj destinaciji ove sezone