EMIRATI KAO GLOBALNI CENTAR ZA NAPREDNU TEHNOLOGIJU I VEŠTAČKU INTELIGENCIJU : 3 nove strategije za jačanje sajber bezbednosti do kraja 2024

Jovana Švedić

27. 07. 2024. u 13:30

DOKTOR Mohamed Hamad Al-Kuvaiti, predsedavajući Saveta za sajber bezbednost UAE, potvrdio je da savet trenutno radi na razvoju tri nove politike koje će biti izdate do kraja 2024. godine za podršku sistemu sajber bezbednosti u zemlji. Ove politike imaju za cilj da unaprede poziciju UAE kao globalnog centra za naprednu tehnologiju i veštačku inteligenciju (AI).

ЕМИРАТИ КАО ГЛОБАЛНИ ЦЕНТАР ЗА НАПРЕДНУ ТЕХНОЛОГИЈУ И ВЕШТАЧКУ ИНТЕЛИГЕНЦИЈУ : 3 нове стратегије за јачање сајбер безбедности до краја 2024

Foto Arhiva

U izjavi za novinsku agenciju Emirates, predsedavajući Saveta za sajber bezbednost UAE je rekao da nove strategije koje se razvijaju uključuju „računanje u oblaku i bezbednost podataka“, „bezbednost interneta stvari“ i „operativne centre za sajber bezbednost“.

Napomenuo je da se očekuje da izvršni propisi za zakon o "šifrovanju", koji postavljaju glavne standarde za obezbeđenje prenosa podataka u skladu sa kvantnim sistemima, budu izdati pre kraja 2024. godine.

On je dodao da Ujedinjeni Arapski Emirati poseduju sposobnosti i resurse da postanu globalno čvorište podataka, što jača njenu želju za donošenjem zakona i politika koje pomažu u regulisanju ovog strateškog sektora i stvaranju regionalnih i međunarodnih partnerstava sa javnim i privatnim sektorom.

Dr Al-Kuvajti je rekao da UAE služe kao inspirativni model za mnoge zemlje širom sveta koje imaju za cilj da razviju svoje sisteme sajber bezbednosti, posebno u sektoru podataka, usred brzog razvoja napredne tehnologije i veštačke inteligencije.

Predsedavajući Saveta za sajber bezbednost UAE je objasnio da digitalna transformacija u UAE obuhvata sve sektore, kao što su zdravstvo, energetika, obrazovanje, avijacija i drugi strateški sektori, što stvara kontinuiranu potrebu za naprednim sistemom sajber bezbednosti koji bi zaštitio sajber prostor od potencijalnih napada, posebno imajući u vidu evoluirajuća rešenja veštačke inteligencije koja koriste različiti subjekti za sprovođenje opštih istraživanja kako bi se identifikovale digitalne ranjivosti u kritičnoj infrastrukturi vitalnih sektora.

On je objasnio da ovo naglašava važnost zaštite ovih institucija od pretnji i kršenja koja mogu dovesti do curenja podataka, krađe identiteta, povrede intelektualne svojine i kršenja glavne infrastrukture i bezbednosnih digitalnih zapisa.

Dr Al-Kuvajti je istakao da se UAE suočavaju sa zlonamernim sajber napadima koji ciljaju na strateške sektore, posebno finansijski sektor, kako bi ugrozili nacionalnu bezbednost ili dobili finansijske informacije kako bi ucenjivali pojedince ili zemlje radi nezakonite dobiti.

On je potvrdio da sistem sajber bezbednosti UAE nastavlja da odbija i sprečava takve napade, identifikuje hakere i postupa sa njima u skladu sa najvišim međunarodnim standardima.

(Gulf Tudej)

BONUS VIDEO:

JAPANSKI NAUČNICI KREIRALI ROBOTA: Nasmejano lice od živih ćelija kože

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ON JE ZAPANJIO SRPSKE OLIMPIJCE! U punoj ratnoj opremi stajao na obali Sene i pozdravljao Srbe - evo i zašto (VIDEO)