LAVROV NASTAVIO AZIJSKU TURNEJU: Ovo je nova destinacija ruskog ministra (VIDEO)

Дејана Калинић
Dejana Kalinić

27. 07. 2024. u 14:28

RUSKI ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov doputovao je u posetu Maleziji.

ЛАВРОВ НАСТАВИО АЗИЈСКУ ТУРНЕЈУ: Ово је нова дестинација руског министра (ВИДЕО)

Foto: Tanjug/AP

Lavrov je u Kuala Lumpur doputovao iz Laosa, gde je održao više bilateralnih sastanaka sa kolegama iz zemalja članica Asocijacije nacija jugoistočne Azije (ASEAN), kao sa i ministrima spoljnih poslova Kine i Turske.

Osim toga, šef ruske diplomatije je učestvovao na sastancima ministara spoljnih poslova u formatu Rusija–ASEAN, Istočnoazijskom samitu i Regionalnom bezbednosnom forumu ASEAN.

Naime, Malezija se nije pridružila sankcijama Rusiji, a od prošle godine bilateralna trgovina između dveju zemalja nastavlja da raste uprkos teškoj ekonomskoj situaciji u svetu.

Tako je ukupan obim trgovine iznosio je 3,11 milijardi dolara u 2023. godini, u odnosu na 2,79 milijardi američkih dolara za isti period 2022. godine, izjavio je ranije trgovinski ataše ambasade Malezije u Rusiji Khaifilemi Jamil.

Prema podacima ambasade Malezije u Rusiji, u kvantitativnom smislu, izvoz Malezije u Rusiju porastao je za 13 odsto na 619,3 miliona dolara, dok je ruski izvoz u Maleziju porastao za 10,8 odsto na 2,49 milijardi dolara.

Istovremeno, prodaja električnih i elektronskih proizvoda iz Malezije u Rusiju prošle godine porasla je za 96,9 odsto sa 78,2 miliona dolara u 2022. na 154 miliona dolara u 2023.

Prema podacima ambasade, uvoz iz Rusije porastao je za ukupno 2,05 milijardi dolara (2022. bio je 1,4 milijarde dolara). Rusija uglavnom izvozi naftne derivate, hemikalije i hemijske proizvode u Maleziju.

Malezijska ambasada u Rusiji takođe je ranije napomenula da iako se obim trgovine sa Rusijom smatra malim u poređenju sa drugim zemljama, povećanje trgovinskog prometa u prošloj godini pokazalo je da Malezija postaje sve važniji trgovinski partner za Rusiju.

(RT Balkan)

BONUS VIDEO: TURSKA VOJNA VEŽBA: U znak sećanja na 50 godišnjicu turske vojne operacije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OVAKO JE VUČIĆ RASTURIO LICEMERJE  MILATOVIĆA I OSTALIH POPUT NJEGA: Predsednik Srbije ogolio sve neistine isključivo istinom