AMERIČKI MEDIJI: Ruski lovac Su-75 šah-mat ima samo jednog pravog neprijatelja (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

27. 07. 2024. u 21:01

RUSKU ambiciju da proizvede Su-75 „Šah mat“, konkurentan i isplativ lovac pete generacije, ometa rat koji je u toku u Ukrajini.

АМЕРИЧКИ МЕДИЈИ: Руски ловац Су-75 шах-мат има само једног правог непријатеља (ВИДЕО)

Foto: Profimedia


 Čini se da bi problemi sa novcem mogli biti najveći neprijatelj aviona.


RAT U UKRAJINI KOČI RAZVOJ RUSKOG BORBENOG AVIONA SU-75 'ŠAH MAT'

Rusija je velika sila. Za razliku od drugih velikih sila, kao što su Sjedinjene Države, ona daje prednost funkciji u odnosu na formu i često je ruska filozofija jednostavno proizvesti sisteme koji su „dovoljno dobri“ da izazovu svoje rivale. Zbog toga ruska vojska, uprkos glavoboljama na koje su naišle u svom ilegalnom ratu protiv Ukrajine, pobeđuje svoje ukrajinske susede – čak i dok je Rusija prinuđena da se sve više oslanja na starije, manje sofisticirane i jeftinije za proizvodnju sisteme.

Bez obzira na to, Rusija nastavlja da ulaže u razvoj platformi za oružje sledeće generacije za svoju vojsku. Moskva je zainteresovana za razvoj ratnih aviona pete generacije koji ne samo da mogu da se takmiče sa onima iz Sjedinjenih Država i Kine, već ruski lideri predviđaju da naprave tehnološki konkurentne ratne avione pete generacije koji su jeftiniji od njihovih američkih i kineskih konkurenata.

Uprkos njihovoj posvećenosti izgradnji konkurentnih ratnih aviona pete generacije, Rusija se bori da svoje smele koncepte ostvari. Rat u Ukrajini im nije pomogao, jer je ruska odbrambena industrijska baza morala da se fokusira na masovnu proizvodnju oružja i platformi koje je lako izgraditi i koje se mogu brzo rasporediti na liniju fronta.

To je primoralo ruske dizajnerske biroe da uspore sa proizvodnjom novijih, naprednijih ratnih ptica, jer ovi sistemi zahtevaju veću pažnju u fazi razvoja od onoga što ruska odbrambena industrijska baza želi da im posveti.

Osim Su-57, postoji još jedna ratna ptica koja se bori da poleti. Ovaj pripada drugoj ruskoj odbrambenoj firmi, Rosteku, podružnici Projektnog biroa Suhoj. To je Su-75 „Šah mat“.


RUSIJA SE PREVIŠE FOKUSIRALA NA UKRAJINU DA BI NAPRAVILA SU-75

I ovde je ruska vizija buduće letelice nadmašila njen kapacitet da ih proizvede. Kao što je ranije pisano, ne potcenjujte Ruse. Pogotovo što su njihova odbrambena industrijska baza i ratna ekonomija turbo-pokrenute ratom u Ukrajini u vreme kada su američke i evropske odbrambene industrijske baze iscrpljene tim istim sukobom.

Međutim, Su-75 je zanimljiv avion. I ako bi Rusi ikada smislili kako da to ostvare, koliko god to želeli, Rusi bi imali jasnu prednost nad svojim američkim rivalima. Naravno, Amerikanci već pričaju o penzionisanju svojih starijih ratnih aviona pete generacije i uveliko su u razvoju ptice šeste generacije.

Ali ko od nas može reći da su, sa izuzetkom F-22A Raptora (koji je avion koji Vazduhoplovstvo pokušava da povuče), američke letelice pete generacije bile nešto drugo osim nepotrebne?

Ili da je skupa letelica šeste generacije koja se teško proizvodi vredna ulaganja?

I jasno je da svet ostaje nepokolebljivo privržen ratnom avionu pete generacije, otuda razlog zašto svaka velika zemlja ili želi da kupi ratni avion pete generacije ili da napravi sopstveni. Kao i kod svih složenih sistema, stvar je u troškovima i vremenu.

Ruski Su-75 bi mogao da ukloni najveću barijeru od svih – cenu – ako njihova odbrambena industrijska baza bude imala vremena da reši probleme.

Foto Tanjug/AP

SPECIFIKACIJE SU-75

Su-75 šah-mat je jeftiniji ratni avion pete generacije jer je samo delimično zaista prikriven. Dok su američki F-22A Raptor i F-35 Lajting 2 potpuno “nevidljivi”, predloženi Su-75 ima veliki deo svoje prikrivenosti smešten u prednjoj polovini ptice.

Opisan kao „laki taktički lovac“, Su-75 Šah-mat će imati pet unutrašnjih ležišta za oružje (kako bi se poboljšao njegov prikriveni izgled). U bitku će nositi i vođeno i nevođeno oružje. Raketa kratkog dometa RVV-MD i raketa dugog dometa RVV-SD čine njegovu navođenu municiju. Mogućnosti za napad na zemlju će uključiti precizno vođenu municiju, kao što je projektil H-31PD, kao i H-35UE.

Dizajneri Su-75 tvrde da letelica može da leti u tandemu sa bespilotnim letelicama, povećavajući njenu smrtonosnost.

Jedan motor NPO Saturn AL-51F-1 pokreće ovu ratnu pticu. Proizvodi oko 18.000 kilograma sile (KGF) potiska, sa ukupnim potiskom od oko 36.000 kgf. Dakle, ovaj avion ima moćan motor. Šah-mat može da krstari maksimalnom brzinom od oko 1,8 maha, sa dometom od oko 1900 milja.

Foto Profimedia/Vikipedija CC BY-SA 4.0 Danny Yu

GUBITAK STRANIH KUPACA

Sa 30 miliona dolara po jedinici, ovaj avion bi bio privlačan zemljama koje traže pristup ratnim avionima pete generacije, ali po nižoj ceni od onoga za šta ide američki F-35. Šteta za Rusiju, čini se da su njen jedini strani kupac, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) odustali kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu 2022. i sada kupuju F-35 od Sjedinjenih Država.

Ipak, ako bi Rusi ikada uspeli da skinu ovaj avion sa crtaće table, posebno ako uspeju da završe rat u Ukrajini uskoro — i smanje troškove — Su-75 bi mogao biti prava blagodat za Rusiju. Do tada, ovo je ptica koja nema gde da odleti. Rusija traži strane kupce jer Moskva shvata da ne može da proizvodi takve avione samo za svoju vojsku i očekuje da će troškovi ostati niski.

Ipak, bez značajnog stranog interesa — koji uveliko nedostaje — Su-75 nikada neće leteti.

(nationalinterest.org/Brandon J. Weichert)

BONUS VIDEO - RUSKI TOP GAN: Piloti ruske severne flote izvode vežbe iznad Barencovog mora

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OVO JE NEPRIMERENO! STVARNO NE RAZUMEM! Novak Đoković u čudu posle prvog meča na Olimpijskim igrama