DVA ZA DVA DANA- GORI JOŠ JEDAN ABRAMS: Ruski Lancet pogodio ukrajinski tenk u blizini Avdijevke (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

27. 07. 2024. u 18:33

RUSKA vojska uništila je glavni borbeni tenk kijevskih snaga američke proizvodnje M1A1 SA Abrams u pravcu Donjecka koristeći lutajuću municiju Lancet.

ДВА ЗА ДВА ДАНА- ГОРИ ЈОШ ЈЕДАН АБРАМС: Руски Ланцет погодио украјински тенк у близини Авдијевке (ВИДЕО)

Foto telegram/solovjevlive

Tenk je bio gađan u blizini Novoselovke Pervaje, koja se nalazi severozapadno od grada Avdejevke. Video snimak napada Lancetom pojavio se na mreži 26. jula.

Na snimku se vidi kako municija koja se leluja pogađa tenk sa vrha. Nakon pogotka izbija gust beli dim što ukazuje da se zapalila municija smeštena u zadnjem delu kupole tenka.

Ovo je bio drugi Abrams uništen u Ukrajini u poslednja dva dana, prethodni je uništen kombinovanim udarom drona i artiljerijske granate Krasnopolj.

Dron razvila je ZALA Aero grupa, podružnica ruskog odbrambenog giganta Koncerna Kalašnjikov.

Kompanija proizvodi dve verzije Lancet lutajuće municije, Izdelije-52 sa trajanjem leta od 30 minuta i bojevom glavom od jednog kilograma i veću Izdelije-51 koja ima izdržljivost od 40 minuta i naoružana je bojevom glavom teškom tri kilograma.

Lutajuća municija leti prema određenom području pomoću inercijalnog navigacionog sistema uz pomoć GLONASS-a. Po dolasku u područje, operater koristi ugrađeni elektro-optički sistem preko dvosmerne veze za prenos podataka da otkrije, prati i zaključa metu. Sistem laserskog dometa zatim kontroliše detonaciju bojeve glave.

Mali radarski presek i minimalni infracrveni trag lutajuće municije na električni pogon čine je veoma teškim za otkrivanje i presretanje.

Do sada su ukrajinski pokušaji da zaustave Lancet lupanje municije vatrom protivvazdušne odbrane, elektronskim ratovanjem ili protivmerama uglavnom bili neuspešni.

Zala nastavlja da razvija Lancet. Nedavne nadogradnje municije za lutanje uključivale su automatizovani sistem za identifikaciju ciljeva, termovizir za noćne napade i proširenje dometa veće verzije kako bi mogli da pogađaju ciljeve udaljene čak 65 kilometara.

Foto telegram© Vladimir Salьdo

Ukrajina je tokom prošle godine dobila 31 Abrams iz Sjedinjenih Država. Izvori ruskih medija tvrde da je više od trećine tenkova već uništeno ili oštećeno. Svi gubici su bili u blizini Avdejevke.

Ukupni troškovi Abramsa mogu biti preko 10 miliona dolara po jednom tenku kada se uključi obuka i održavanje. U međuvremenu, dron Lancet košta do maksimalnih 20.000 dolara.

Ukrajina je povukla sve tenkove Abrams sa fronta ranije ove godine kao rezultat prekomerne upotrebe dronova od strane ruske vojske, što je otežalo rad tenkova bez otkrivanja ili napada, navodi Asošijeted pres.

Međutim, brzo napredovanje ruske vojske kod Avdejevke primoralo je kijevske snage da prerasporede tenkove.

Foto Tanjug/AP

Nedavni izveštaj Si-En-Ena priznao je da je tenk bio loš u Ukrajini i otkrio da se kijevske snage bore samo da održe svoj preostali Abrams operativnim.

Prvi Lancet udar u zoni sukoba u Ukrajini dokumentovan je 20. jula 2022. godine. Broj dokumentovanih udara dostigao je 500 avgusta 2023. godine. Sledeći jubilej od 1.000 dokumentovanih udara zabeležen je krajem januara 2024. godine.

Kasnije, krajem aprila aprila, broj dokumentovanih udara dostigao je 1.500. Nešto više od dva meseca kasnije, na samom kraju juna, broj udara Lancet drona dostigao je 2.000.

Kao pokušaj odgovora, na izložbi naoružanja Eurosatory 2024 u Parizu, Ukrajina je predstavila svoju novu lutajuću municiju pod nazivom „Bulava“, analognu ruskom „Lancetu“.

oruzjeonline.com

BONUS VIDEO - RUSKI TOP GAN: Piloti ruske severne flote izvode vežbe iznad Barencovog mora

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OVO JE NEPRIMERENO! STVARNO NE RAZUMEM! Novak Đoković u čudu posle prvog meča na Olimpijskim igrama