VANG PORUČIO BLINKENU: Tajvan je deo Kine i nikada neće biti država

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

27. 07. 2024. u 18:27

KINESKI ministar spoljnih poslova Vang Ji izjavio je danas u razgovoru sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom da je Tajvan deo Kine i da nije bio i nikada neće biti država.

ВАНГ ПОРУЧИО БЛИНКЕНУ: Тајван је део Кине и никада неће бити држава

Foto Tanjug/AP/Achmad Ibrahim

Vang i Blinken sastali su se na marginama sastanka ASEAN-a u glavnom gradu Laosa, Vijentijanu, a tokom razgovora razmenili su mišljenja o bilateralnim odnosima i postigli dogovor da Kina i SAD održavaju komunikaciju na svim nivoima i dalje primenjuju važne zajedničke sporazume postignute u San Francisku kada su se sastali šefovi dve države prošlog novembra, prenela je agencija Sinhua.

Blinken je tokom sastanka rekao da su SAD snažno posvećene stabilizaciji američko-kineskih odnosa i da nastavljaju da slede politiku jedne Kine.

-Odnosi Kine i SAD i dalje su suočeni sa nagomilanim rizicima i izazovima, zahtevajući napore da se uklone nesaglasnosti i unapredi saradnja, naveo je Vang.

On je napomenuo da je politika Kine prema SAD dosledna i da se pridržava principa međusobnog poštovanja i mirne koegzistencije i saradnje.

Vang je istakao da SAD i Kina treba da rade zajedno na promovisanju stabilnih i održivih bilateralnih odnosa.

-Kina ne teži hegemoniji, niti praktikuje politiku moći, a kao velika zemlja ima najbolje rezultate u pogledu mira i bezbednosti na svetu, rekao je Vang.

On je pozvao Vašington da ne podriva stabilnost u Južnom kineskom moru.

Kada je reč o Ukrajini, Vang je istakao da će Peking nastaviti da promoviše mirovne pregovore, pozivajući SAD da prestanu da, kako je naveo, zloupotrebljavaju uvođenje jednostranih sankcija prema Rusiji.

-SAD se raduju održavanju redovne komunikacije sa Kinom i nastavku saradnje u brojnim oblastima, uključujući borbu protiv droga i veštačku inteligenciju, rekao je Blinken.

On je istakao da bi SAD želele da unaprede odnose sa Kinom da bi se, kako je naveo, izbegli nesporazumi i pogrešne procene,

Vang i Blinken su razgovarali, između ostalog, i o situaciji u Pojasu Gaze, na Korejskom poluostrvu i u Mjanmaru.

(Tanjug)

BONUS VIDEO - RUSKI TOP GAN: Piloti ruske severne flote izvode vežbe iznad Barencovog mora

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SVEČANO OTVORENE OLIMPIJSKE IGRE U PARIZU! Ceremonija koja se obračunala sa tradicijom i nikog nije ostavila ravnodušnog (FOTO/VIDEO)