"HITNO ZAUSTAVITI LUDILO U POJASU GASE": Važan apel EU - Prekid vatre treba da bude proglašen odmah

Дејана Калинић
Dejana Kalinić

27. 07. 2024. u 19:24

VISOKI predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj zatražio je danas da se pronađe "političko rešenje" za okončanje "ludila" u Pojasu Gaze, nakon što je iz palestinskog Ministarstva zdravlja saopšteno da je u izraelskom napadu na školu poginulo 30 ljudi.

ХИТНО ЗАУСТАВИТИ ЛУДИЛО У ПОЈАСУ ГАСЕ: Важан апел ЕУ - Прекид ватре треба да буде проглашен одмах

Foto: Tanjug/AP

- Prekid vatre treba da bude proglašen odmah i da se poštuje međunarodno pravo. Treba dostaviti dovoljno humanitarne pomoći civilima. Samo političko rešenje može zaustaviti ovo ludilo - istakao je Borelj u objavi na društvenoj mreži "Iks".

Foto: Printskrin/Jutjub/Studio Hitex

U drugoj objavi on je naveo da se desio novi napad na školu koja je služila kao sklonište za interno raseljene u Kan Junisu i da je istovremeno od stanovništva ponovo zatraženo da se premeštaju, a da sve ukazuje da tome nema kraja.

Izraelska vojska je nešto ranije poručila Palestincima da privremeno napuste naselja na jugu regiona Kan Junis u Pojasu Gaze kako bi mogli da deluju u tom području i da treba da pređu u humanitarnu oblast u Al Mavasiju.

Tanjug

Palestinski zvaničnici su izjavili da je najmanje 30 Palestinaca poginulo, a više od stotinu je ranjeno u izraelskom napadu iz vazduha na školu u mestu Deir el Balah u centralnom delu Pojasa Gaze.

Izraelska vojska je saopštila da su gađali komandni centar palestinske militantne organizacije Hamas unutar kompleksa škole Hadija u centralnom dijelu Gaze.

U saopštenju se navodi da su iz škole napadali vojnike i da je tu bilo skriveno naoružanje, te da su civili upozoreni pre udara.

(Srna)

BONUS VIDEO: ​TURSKA VOJNA VEŽBA: U znak sećanja na 50 godišnjicu turske vojne operacije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OVO JE NEPRIMERENO! STVARNO NE RAZUMEM! Novak Đoković u čudu posle prvog meča na Olimpijskim igrama