I ZELENSKI ZNA DA SE RAT MORA ZAVRŠITI: "Global tajms" - Sukobi će se rešavati pregovorima

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

28. 07. 2024. u 00:00

SVE je više znakova koji ukazuju na činjenicu da će se rešavanje svih sukoba na kraju vratiti za pregovarački sto, što je upravo pozicija koju zastupa Kina, navodi "Global tajms", podsećajući na reči Vladimira Zelenskog da "moramo da završimo rat što je pre moguće".

И ЗЕЛЕНСКИ ЗНА ДА СЕ РАТ МОРА ЗАВРШИТИ: Глобал тајмс - Сукоби ће се решавати преговорима

Foto Tanjug/AP

Sve, kako ukazuje kineski medij, ukazuje na to da će se sukobi na kraju rešavati političkim sredstvima, i to uprkos tome što Zapad nastoji da raspirujući vatru samo rpiduži sukob.

Ukrajinska kriza, međutim, nije nastala preko noći, pa zato "Global tajms" ocenjuje i da se problem ne može rešiti u jednom koraku. Za to su potrebni zajednički napori međunarodne zajednice.

-Mnogi na Zapadu se i dalje drže stava 'podrške jednoj strani', što samo komplikuje i intenzivira sukob. Tek kada velike sile ulože pozitivnu, a ne negativnu energiju, možemo računati na brzi prekid vatre u ovaj sukob, ističe list.

Kina, kako se navodi, zadržava objektivan i pošten stav i posvećena je posredovanju i promovisanju dijaloga. Ova država, pridržava se koncepta zajedničke, sveobuhvatne, kooperativne i održive bezbednosti, neumorno radeći na održavanju mira, stabilnosti i razvoja u svetu.

-Suočena sa krizama, Kina ne potpiruje vatru niti koristi situaciju za svoju korist. Ovaj stav je vidljiv međunarodnoj zajednici i stranama uključenim u sukob, ističe "Global tajms".

Moskva je inače, više puta nagovestila da je spremna za dijalog, ali je kijevski režim uveo zabranu za pregovore. Pored toga, portparol ruskog lidera Dmitrij Peskov istakao je da sada ne postoje preduslovi da situacija u Ukrajini pređe u miroljubivi pravac.

Apsolutni prioritet za Rusiju ostaje postizanje ciljeva specijalne operacije, ali to za sada može da se postigne samo vojnim sredstvima.

(rt.rs)

BONUS VIDEO - RUSKI TOP GAN: Piloti ruske severne flote izvode vežbe iznad Barencovog mora

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ON JE ZAPANJIO SRPSKE OLIMPIJCE! U punoj ratnoj opremi stajao na obali Sene i pozdravljao Srbe - evo i zašto (VIDEO)