"OD TOGA NIKOME NEĆE BITI BOLJE" Lavrov upozorava: Razmeštanje nuklearnog oružja u Jugoistočnoj Aziji povećaće bezbednosne rizike

Novosti online

28. 07. 2024. u 12:01

MOGUĆE raspoređivanje američkog nuklearnog oružja u jugoistočnoj Aziji povećaće bezbednosne rizike u regionu, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

ОД ТОГА НИКОМЕ НЕЋЕ БИТИ БОЉЕ Лавров упозорава: Размештање нуклеарног оружја у Југоисточној Азији повећаће безбедносне ризике

Foto: Tanjug/AP

- U NATO-u su Amerikanci već odavno podelili svoje nuklearno oružje partnerima. Sve to oni nazivaju zajedničkim nuklearnim misijama, u okviru kojih nenuklearne države imaju mogućnost da obuče svoje vojnike da upotrebljavaju nuklearno oružje. Ako se ovo tužno i prilično rizično iskustvo (raspoređivanje američkog nuklearnog oružja u drugim zemljama) ostvari i u JugoistočnojAziji, mislim da od toga nikome neće biti bolje, biće više rizika - ocenio je ministar posle posete Maleziji, gde je učestvovao u ministarskim događajima u okviru ASEAN-a.

Lavrov je primetio da SAD „drsko“ promovišu strateško oružje u regionu i „uvode elemente nuklearnog obuzdavanja u militarizaciju Jugoistočne Azije i Azijsko-pacifičkog regiona, posebno u okviru projekta AUKUS – SAD, Velika Britanija, Australija, gde će nuklearne podmornice biti snabdevene tehnologijama koje treba da budu pod kontrolom IAEA, a između SAD i Južne Koreje zaključen je sporazum o zajedničkom nuklearnom obuzdavanju“.

Prema njegovom mišljenju, zemlje Jugoistočne Azije vide mogućnost da Rusija deluje kao stabilizujući faktor u svetlu „drkih“ akcija vanregionalnih igrača, uključujući SAD.

- Oni (zemlje Jugoistočne Azije) nas vide kao balansirajući i stabilizujući faktor sa stanovišta suprotstavljanja suviše drskim dejstvima vanregionalnih sila na čelu sa Sjedinjenim Američkim Državama, koje zaista ovde promovišu svoju vojnu infrastrukturu, uključujući strateško naoružanje - rekao je Lavrov.

Lavrov je naveo i da su Rusija i Malezija razmatrale izgradnju evroazijskog jedinstvenog bezbednosnog sistema u svetlu zapadnog modela.

- Naravno, veoma je važno pogledati kako osigurati bezbednost na način koji minimizira rizike. S tim u vezi, podsetili smo na iskustvo OEBS-a, iskustvo koje je proisteklo iz koncepta evroatlantske bezbednosti, ali su na kraju krajeva evroatlantski modeli OEBS-a, kao i NATO, dokazali da je jedini smisao u promovisanju evroatlantskih modela od strane zapadnih zemalja da se sve potčini njima.

Prema njegovim rečima, SAD su već postigle ovaj cilj – izgradile su ceo Zapad pod svojim rukovodstvom.

- NATO je sto odsto podređen Vašingtonu, OEBS je takođe praktično već privatizovan i taj model nama ne odgovara, kao što ne odgovara ni većini drugih zemalja - naglasio je šef ruske diplomatije.

„Mi želimo bezbednosni model koji će biti zasnovan na ravnopravnosti, na principu nedeljive bezbednosti, kada nijedna država na kontinentu neće jačati svoju bezbednost narušavanjem bezbednosti drugih“, zaključio je Lavrov.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO:

PROPALESTINSKI PROTESTANTI U VAŠINGTONU: Pogledajte kako spaljuju lik Netanjahua

 


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OVO JE NEPRIMERENO! STVARNO NE RAZUMEM! Novak Đoković u čudu posle prvog meča na Olimpijskim igrama