''ODGOVORIĆEMO RECIPROČNO NA RASPOREĐIVANJE AMERIČKOG ORUŽJA'' Putin jasan - Ovo će biti potez Moskve

Novosti online

28. 07. 2024. u 11:58 >> 12:00

RUSIJA će sebe smatrati slobodnom od moratorijuma na raspoređivanje raketa srednjeg i kratkog dometa u slučaju pojave američkih raketa u Nemačkoj, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin govoreći na proslavi Dana ruske flote u Sankt Peterburgu.

ОДГОВОРИЋЕМО РЕЦИПРОЧНО НА РАСПОРЕЂИВАЊЕ АМЕРИЧКОГ ОРУЖЈА Путин јасан - Ово ће бити потез Москве

Foto:Sergei Guneyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Putin je skrenuo pažnju na izjave američke administracije i nemačke vlade o planovima za razmeštanje američkih visoko preciznih raketnih sistema dugog dometa na teritoriji Nemačke od 2026. godine.

Predsednik je izjave o planovima za raspoređivanje preciznog oružja u Nemačkoj uporedio sa periodom Hladnog rata.

Kako je naveo, u zoni njihovog dometa naći će se važni objekti ruski državni i vojni objekti, administrativni i industrijski centri i odbrambena infrastruktura, dok će vreme leta do ciljeva na teritoriji Rusije za takve rakete, koje u perspektivi mogu biti opremljene i nuklearnim bojevim glavama, biti oko 10 minuta, istakao je ruski lider.

- Ako SAD sprovedu takve planove, smatraćemo da smo slobodni od ranije pretpostavljenog jednostranog moratorijuma na raspoređivanje udarnih sistema srednjeg i kratkog dometa, uključujući povećanje sposobnosti obalskih snaga naše mornarice - naglasio je Putin.

Putin je takođe najavio završnu fazu razvoja niza udarnih sistema, upozoravajući na recipročne mere za raspoređivanje američkih raketa u svetu.

- Danas je razvoj jednog broja takvih sistema u završnoj fazi. Preduzimaćemo recipročne mere za njihovo raspoređivanje, uzimajući u obzir dejstva Sjedinjenih Američkih Država i njihovih satelita u Evropi i drugim regionima sveta - istakao je ruski predsednik.

On je dodao da savremeno oružje stalno popunjava rusku flotu i istakao da će Rusija nastaviti da oprema flotu hipersoničnim sistemima.

- Nastavićemo da povećavamo opremanje pomorskih i podmorničkih snaga, pomorske avijacije, opremanje brodova visokotehnološkom opremom nove generacije i hipersoničnim raketnim sistemima - precizirao je Putin.

Takođe je naveo da će Rusija nastaviti da razvija sisteme za izviđanje, osmatranje i protivvazdušnu odbranu na bližim i daljim granicama.

- Sve je to izuzetno neophodno za upravljanje modernim brodovima i oružjem koje stalno popunjava našu flotu - ocenio je Putin.

Sjedinjene Američke Države podstiču tenzije zbog letova ruske strateške avijacije, iako su i same uvek patrolirale ruskim granicama, primetio je Putin.

Putin je na početku svog obraćanja mornarima i svim građanima zemlje takođe čestitao Dan mornarice. Rusija je pomorska sila i na Dan mornarice osećamo poseban ponos na nju, rekao je Putin.

- Rusija je stekla ovaj važan status zahvaljujući svom geopolitičkom položaju, velikim geografskim otkrićima i ogromnom doprinosu proučavanju Svetskog okeana. Ali što je najvažnije, pobedama, trudom, voljom, hrabrošću i talentom naših komandanata i mornara - istakao je predsednik.

Pomorsko obrazovanje u Rusiji čuva tradicije i najbolje kvalitete mornara i generalno je jedno od najboljih i najprogresivnijih, primetio je ruski predsednik.

Prema njegovim rečima, ruske mornare odlikuje „zaista sveti odnos prema otadžbini, njihova posvećenost i nepopustljiv karakter, vernost zakletvi, datoj reči i pomorskom bratstvu“, oni održavaju „nepromenjenu snagu duha, disciplinu i obuku“.

Glavna pomorska parada ruske flote održava se na Dan mornarice Rusije u Sankt Peterburgu.

Dan mornarice se ove godine održava 85. put. Prvi put je održan 24. jula 1939. godine. Ukazom ruskog predsednika od 27. jula 2017. godine obnovljena je tradicija održavanja Glavne pomorske parade u severnoj prestonici na Dan mornarice.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: SADA JE SVE JASNO: Evo šta ruski navijači stavrno misle o Kosovu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OVO JE NEPRIMERENO! STVARNO NE RAZUMEM! Novak Đoković u čudu posle prvog meča na Olimpijskim igrama