"TO JE PRE SVEGA MEDIJSKI PROJEKAT!" Bivši oficir SBU: Strani plaćenici masovno napuštaju ukrajinsku vojsku

Novosti onlajn

28. 07. 2024. u 14:58

MEĐUNARODNU legiju ukrajinskih oružanih snaga, formiranu od stranih plaćenika, čini oko tri hiljade ljudi, izjavio je za Sputnjik bivši potpukovnik Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) Vasilij Prozorov.

ТО ЈЕ ПРЕ СВЕГА МЕДИЈСКИ ПРОЈЕКАТ! Бивши официр СБУ: Страни плаћеници масовно напуштају украјинску војску

Foto MO Ukrajine/3. jurišna brigada Azov

On je podsetio da je Međunarodna legija u Ukrajini formirana ubrzo nakon pokretanja specijalne vojne operacije, u februaru-martu 2022. godine, ukazom ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog. Sada je ovo vojna jedinica A-3449, koja je podređena Glavnoj obaveštajnoj upravi Ministarstva odbrane Ukrajine i učestvuje u njenoj operaciji.

- Pošto cela Ukrajina, u principu, živi u modusu medija, medijskih slika, stvaranja informacione pobede, Međunarodna legija je, pre svega, medijski projekat osmišljen da pokaže da je ceo svet sa nama - istakao je on.

Prema njegovim rečima, na ovaj način je režim Zelenskog „pokušao je da oponaša internacionalne brigade tokom Španskog građanskog rata“ (komunistički dobrovoljci koji su se borili u Španiji 1930-ih).

- Ali nisu uspeli, jer nacističke ideje, kako u Ukrajini, tako i među militantima Međunarodne legije, nekako nisu baš u korelaciji sa internacionalnim brigadama koje su se borile u Španiji 30-ih godina - ocenio je Prozorov.

Prema njegovim rečima, sada u legiji ima oko tri hiljade stranih vojnika, ali su na komandnim pozicijama ukrajinski oficiri. On je naveo da je „u suštini to najviše brigada, bez teškog naoružanja“ – imaju laka oklopna vozila, artiljeriju i bacače granata.

Istovremeno, Međunarodnu legiju karakteriše velika fluktuacija – mnogi ginu u ruskim napadima ili jednostavno odlaze kući. Prema njegovim rečima, za razliku od ukrajinskih vojnika, koji se mobilišu na neodređeno vreme, strani plaćenici prvi ugovor sklapaju na samo šest meseci i imaju pravo da ga raskinu u svakom trenutku.

- Trenutno na internetu ima dosta snimaka stranih vojnika koji su se borili mesec-dva, videli šta se zaista dešava i brzo pobegli u svoju domovinu, govoreći da je ovde pakao, noćna mora - rekao je Prozorov.

On je dodao da se strani plaćenici žale da su bacali u beskorisne napade i klanicu pod napadima ruske artiljerije, žale se na glupost ukrajinske komande, podlost i izdaju. Kao rezultat, takvi video-snimci u velikoj meri narušavaju imidž ukrajinske vojske i Ukrajine uopšte, obeshrabrujući potencijalne plaćenike da tamo dođu.

U martu je rusko Ministarstvo odbrane saopštilo da je od početka specijalne vojne operacije u Ukrajinu stiglo 13.387 plaćenika, uključujući 2.960 poljskih državljana. Tada je potvrđeno da je ubijeno 5.962 plaćenika, najviše Poljaka (1.497).

(Sputnjik)


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ON JE ZAPANJIO SRPSKE OLIMPIJCE! U punoj ratnoj opremi stajao na obali Sene i pozdravljao Srbe - evo i zašto (VIDEO)