ANALIZA „VAŠINGTON POSTA": Lovci F-16 neće poboljšati situaciju ukrajinskih oružanih snaga na frontu

Novosti onlajn

28. 07. 2024. u 15:05

LOVCI F-16, koji bi uskoro trebalo da se nađu u Ukrajini, neće dati prednost Oružanim snagama Ukrajine zbog nadmoći ruske vojske, piše „Vašington post“.

АНАЛИЗА „ВАШИНГТОН ПОСТА: Ловци Ф-16 неће побољшати ситуацију украјинских оружаних снага на фронту

Foto Tanjug/AP

„Jednostavno je premalo aviona, a previše ruskih sistema protivvazdušne odbrane sposobnih da ih obore. To znači da će prvi F-16 najverovatnije služiti za jačanje ukrajinske protivvazdušne odbrane – obaranje vazdušnih ciljeva kao što su rakete, bespilotne letelice i avioni, a ne da nanose udare na rusku pešadiju i druge vojne objekte u blizini fronta“, piše portal.

List napominje da Ukrajina čeka isporuku oko 20 lovaca, a takva skromna pomoć signalizira produbljivanje raskola u odnosima između Kijeva i njegovih saveznika.

U razgovoru za „Vašington post“, jedan ukrajinski zvaničnik je primetio da Oružane snage Ukrajine neće moći da koriste F-16 u neposrednoj blizini ruskih trupa zbog pretnje ruske PVO.

Glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Aleksandar Sirski takođe je nagovestio da će lovci leteti na udaljenosti od najmanje 40 kilometara od linije fronta, zbog čega je malo verovatno da će Ukrajina upotrebljavati ove avione za napad na objekte na teritoriji Rusije.

Zaštita F-16 na zemlji takođe neće biti lak zadatak, s obzirom na to da su svi ukrajinski aerodromi u dometu ruskih raketa, ističe portal.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski ranije se žalio da posle godinu i po dana

Zapad još uvek nije isporučio lovce F-16 namenjene Ukrajini.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov isticao je da SAD i njihovi NATO sateliti stvaraju rizike od direktnog oružanog sukoba sa Rusijom, što je može da donese katastrofalne posledice. Prema njegovim rečima, to što će Kijev dobiti lovce F-16 sposobne da nose nuklearno oružje, Moskva će smatrati pretnjom od strane Zapada u nuklearnoj sferi.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ON JE ZAPANJIO SRPSKE OLIMPIJCE! U punoj ratnoj opremi stajao na obali Sene i pozdravljao Srbe - evo i zašto (VIDEO)