OSUĐENO 12 LIBIJSKIH ZVANIČNIKA: 27 godina zatvorske kazne zbog urušavanja brana nakon poplava

Novosti online

28. 07. 2024. u 15:51

LIBIJSKI sud osudio je 12 zvaničnika na zatvorske kazne u trajanju od devet do 27 godina zbog urušavanja brana u gradu Derni zbog velikih poplava prošle godine kada je poginulo hiljade stanovnika, saopštio je danas državni tužilac.

ОСУЂЕНО 12 ЛИБИЈСКИХ ЗВАНИЧНИКА: 27 година затворске казне због урушавања брана након поплава

Foto: Tanjug

U saopštenju se navodi da je Apelacioni sud u Derni osudio 12 zvaničnika koji su bili odgovorni za održavanje brana u zemlji, a da su četiri službenika oslobođeni optužbi, preneo je Rojters.

Sudski izvor rekao je za britansku agenciju da su službenici osuđeni za nehat, ubistvo s predumišljajem i rasipanje državnog novca i da imaju pravo na žalbu. Derna, primorski grad sa 125.000 stanovnika, razorena je u katastrofalnim poplavama prošlog septembra izazvanim velikim padavinama koje je donela oluja "Danijel".

Hiljade ljudi je poginulo, a hiljade se i dalje vode kao nestale nakon što je poplava uništila brane i cele gradske kvartove.

Prema Svetskoj banci, Ujedinjenim nacijama i EU, poplave u Derni pričinile su štetu od 1,8 milijardi dolara.

Poplave su delimično izazvane zbog lošeg održavanja brana tokom više od decenije sukoba u Libiji.

Libija je od 2014. godine podeljena između rivalskih centara moći koji vladaju na istoku i zapadu zemlje nakon što je sa vlasti svrgnut libijski lider Muamer el Gadafi u pobuni koju je podržao NATO 2011. godine.

(Tanjug)

BONUS VIDEO:

TURSKA VOJNA VEŽBA: U znak sećanja na 50 godišnjicu turske vojne operacije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NOVAK NIJE HTEO DA PREĆUTI! Đoković otkrio kako se tačno osećao kada je video da Rafael Nadal nosi olimpijsku baklju na otvaranju Igara