IZRAEL ODGOVARA NA NAPAD HEZBOLAHA DOK U POZADINI IRAN PRETI: Izraelska vojna avijacija celu noć bombardovala Liban

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

28. 07. 2024. u 17:11

IZRAELSKE vojne letelice pogodile su u subotu uveče nekoliko ciljeva grupe Hezbolah u Libanu, nakon raketnog napada u subotu u kojem je poginulo 12 ljudi, uključujući decu, na fudbalskom terenu u selu Druza u oblasti okupirane Golanske visoravni.

ИЗРАЕЛ ОДГОВАРА НА НАПАД ХЕЗБОЛАХА ДОК У ПОЗАДИНИ ИРАН ПРЕТИ: Израелска војна авијација целу ноћ бомбардовала Либан

Foto USAF/Vojska SAD

Iz Izraela takođe su saopštili da je, nažalost, broj žrtava Hezbolaha porastao na 12 mrtvih. Prema citiranom izvoru, reč je o deci.

-12 izraelske dece je ubijeno sinoć, a mnoga druga povređena na fudbalskom terenu tokom raketnog napada koji je teroristička organizacija Hezbolah sa sedištem u Libanu lansirala na grad Majdal Šams u severnom delu Izraela sa sedištem u Libanu.

Jučerašnji napad predstavlja prelazak svih crvenih linija od strane Hezbolaha, smatraju iz Izraela. Ovo nije akcija jedne vojske protiv druge vojske, već namerna raketna paljba terorističke organizacije na civile. Izrael će iskoristiti svoje pravo i dužnost na samoodbranu i reagovati u skladu sa tim, tvrde izraelski zvaničnici.

Premijer Benjamin Netanjahu, koji je još bio u Sjedinjenim Državama nakon svog govora u Kongresu i sastanaka sa najvišim američkim zvaničnicima, vratio se u Izrael nekoliko sati nakon incidenta.

Izraelski Kanal 12 citirao je jednog visokog izraelskog zvaničnika u Netanjahuovoj delegaciji koji je rekao: „Događaji na severu će doneti dramatičnu prekretnicu u borbama u toj oblasti“.

Kasnije, Kan vesti su citirale neimenovanog visokog izraelskog zvaničnika koji je rekao „Katastrofa u Majdal Šamsu mogla bi da signalizira promenu pravca rata. Zvaničnik bezbednosti rekao je javnom servisu: „Ovo je incident koji nećemo prećutati. Biće oštrog odgovora.”

Foto: Profimedia/Ilustracija

 

IZRAELSKI VOJNI AVIONI ODMAH ODGOVORILI I NAPALI LIBAN

Skladišta oružja i borbena infrastruktura bili su među metama vazdušnih udara, objavile su u nedelju izraelske oružane snage na Telegramu, koji je takođe predstavio video snimke odmazde.

Izraelski ratni avioni su tokom noći „pogodili niz terorističkih ciljeva“ – položaje Hezbolaha – i „duboko na teritoriji Libana“ i „u južnom Libanu“, među kojima su „skladišta oružja i teroristička infrastruktura u oblastima Šabriha, Burdž el Šmali, Beka, Kfarkela, Rab El Talatin, Hiam i Tir Harfa“, navodi se u saopštenju.

Navodno su mete uključivale skladišta oružja i drugu infrastrukturu u Samrbihi i Burdž el Semaliju u blizini Tira, dolini Beka i oblastima Kafr Ćila, Rab al-Talatineh, Hiam i Tair Harfa u južnom Libanu.

Raniji izveštaji libanskih medija govorili su o štrajkovima u gradu Burdž el Semali oko tri kilometra od Tira.

Foto Tanjug/AP/ Hassan Shams

Izraelske vlasti kao opravdanje, saopštile su da je u raketnom napadu koji se pripisuje grupi Hezbolah, koju podržava Iran, u subotu poginulo 12 ljudi, uključujući i decu. Bio je to najsmrtonosniji napad na Izrael od početka sukoba u Gazi.

UN su pozvale obe strane da pokažu uzdržanost, dok su Sjedinjene Države ponovo potvrdile svoju podršku bezbednosti Izraela i protiv “svih terorističkih grupa koje podržava Iran, uključujući Hezbolah u Libanu”.

Kontraadmiral Danijel Hagari, portparol izraelskih oružanih snaga, rekao je medijima u Majdal Šamsu, gde je raketa lansirana iz severnog Libana, da je to – prema forenzičkim dokazima – tip Falak-1, proizveden u Iranu.

Hezbolah, koji iz Libana pokreće napade na IDF još od esklairanja izraelskog kontranapada na palestinsku enklavu u Pojasu Gaze, brzo je izdao saopštenje da nema „apsolutno nikakve veze sa incidentom“ u Majdal Šamsu, čije je sirijsko stanovništvo poznato po svom stavu protiv okupacije Golanske visoravni.

 

IRAN: UPOZORAVAMO IZRAEL NA NEPREDVIĐENE POSLEDICE

Iran je danas upozorio Izrael na bilo kakvu “novu avanturu” , kako ju je nazvao, u Libanu, navodi se u saopštenju koje je izdao portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova Naser Kanaani.

-Svaka akcija cionističkog režima može dovesti do pogoršanja nestabilnosti, nedostatka bezbednosti i rata u regionu, istakao je predstavnik iranskog ministarstva spoljnih poslova.

Izrael će snositi odgovornost za „nepredviđene posledice i reakcije na takvo glupo ponašanje“, takođe je upozorio Kanani.

Tanjug

Iranski ambasador u Libanu je izjavio da se “rat ne očekuje, uprkos “teatralnosti” neprijatelja. Rat nije poželjan, jer Islamska Republika uvek pokušava da smiri tenzije u regionu. Bez straha od rata, u svakom smislu te izjave, a naši neprijatelji mogu samo da zamisle šta možemo da uradimo sa kakvom moći i sposobnošću da branimo otpor.”

Hebrejski kanal 13 izvestio je da su američki zvaničnici tražili od Izraelaca da ne daju širok „odgovor“ u Libanu iz straha da će to dovesti do sveopšteg rata.

Sve u svemu, postoji mogućnost da Izrael planira da iskoristi smrtonosni udar u Majdal Šamsu kao izgovor za eskalaciju protiv Hezbolaha, što bi moglo dovesti do sveopšteg rata sa Libanom.

Sukobi na izraelsko-libanskoj granici već su odneli živote 30 Izraelaca i više od 500 ljudi u Libanu. Rat će prouzrokovati mnogo više žrtava pored mnogo razaranja na obe strane. Takođe bi ozbiljno destabilizovao ceo Bliski istok, pogotovo ukoliko se ozbiljne sile umešaju.

oruzjeonline.com

BONUS VIDEO - RUSKI TOP GAN: Piloti ruske severne flote izvode vežbe iznad Barencovog mora

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OVO JE NEPRIMERENO! STVARNO NE RAZUMEM! Novak Đoković u čudu posle prvog meča na Olimpijskim igrama