AMERIČKI ODGOVOR NA RUSKE KINŽALE: “Mako” spremna da učini avione F-35, F-22 još smrtonosniji (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

28. 07. 2024. u 21:01

DOK Sjedinjene Države nastoje da održe korak sa Kinom i Rusijom u hipersoničnoj trci, američki odbrambeni izvođač Lokid Martin je otkrio dodatne informacije o svojoj novoj hipersoničnoj raketi Mako, koja je dobila ime po najbržim ajkulama u okeanu.

АМЕРИЧКИ ОДГОВОР НА РУСКЕ КИНЖАЛЕ: “Мако” спремна да учини авионе Ф-35, Ф-22 још смртоноснији (ВИДЕО)

Foto: Free Images Pixabay


Lokid Martin je naveo da je za stvaranje hipersoničnih projektila potrebno dosta vremena, posebno za one dovoljno kompaktne da budu smeštene u unutrašnjim odeljcima stelt aviona za lansiranje kratkog dometa.

-Lokid Martinov više namenski projektil Mako svakako nije izuzetak – u razvoju je već sedam godina. I da, kompaktan je i inovativan. Takođe je podržao prvi digitalni program akvizicije raketa američkog ratnog vazduhoplovstva i postigao visoke rezultate u zrelosti, saopštio je proizvođač.

Ako bude usvojena za upotrebu od strane američkog vazduhoplovstva, hipersonična raketa Mako lansirana iz vazduha postaće prvo hipersonično oružje na svetu koje bi moglo da bude ispaljeno iz unutrašnjeg odeljka za oružje pete generacije stelt borbenih aviona: F-35 i F- 22 Raptor.

Projektil se prvi put pojavio u javnosti u aprilu ove godine kada ga je Lokid Martin, u saradnji sa odbrambenom kompanijom CoAspire, predstavio na izložbi Sea Air Space 2024. U to vreme, Rik Loj, viši programski menadžer u odeljenju za kontrolu raketa i vatre kompanije Lokid Martin, rekao je novinarima da je opsežna provera spremnosti sprovedena elektronski i fizički na različitim borbenim avionima i pomorskim patrolnim avionima.

Najnoviji razvoj događaja je značajan jer ukazuje na to da se projektilom ozbiljno bavi proizvođač u trenutku kada SAD zaostaju iza Rusije i Kine u proizvodnji hipersonične rakete. Uprkos svim naporima, američka vojska je naišla na brojne neuspehe u svojim nastojanjima da razvije i testira hipersonično oružje.

Primarni američki protivnik, Kina, se verovatno pojavila kao svetski lider u hipersoničnim sposobnostima. Najmanje dva hipersonična oružja su se pojavila u poslednjih godinu dana: DF-27 i vazdušna varijanta IJ-21. U međuvremenu, Rusija je već koristila dva svoja hipersonična oružja — Kinžal i Cirkon — u borbi protiv ukrajinskih snaga.

Nasuprot tome, SAD tek treba da isporuče hipersonično oružje. Nakon što je USAF napustio AGM-183 ARRW (oružje za brzo reagovanje iz vazduha) nakon niza neuspeha u testiranju, služba je svoju pažnju usmerila na hipersoničnu napadnu krstareću raketu (HACM) zajedno sa svojim partnerom i saveznikom, Australijom. Kako je nedavno objavio EurAsian Times, raketa će biti testirana u Australiji na borbenom avionu F-18 Super Hornet.

Američka vojska i mornarica rade na svojim hipersoničnim programima. Međutim, ranije ove godine, Kancelarija za nadzor vlade američkog Kongresa otkrila je da je uvođenje Hipersoničnog sistema dugog dometa (LRHWS) američke vojske odloženo do fiskalne 2025.

Pokušaji Ministarstva odbrane SAD (DoD) da premosti hipersonični jaz sa Kinom i Rusijom naišli su na veliku prepreku: vremenski okvir za raspoređivanje oružja je više puta odlagan. Pored toga, GAO je istakao da Ministarstvo odbrane trenutno nije dobro pripremljeno za implementaciju sistema brzog reagovanja.

Usred celog ovog haosa i sve većeg hipersoničnog jaza sa svojim protivnicima, oružje Lokhida može pružiti neku nadu. Sa ARRW-om, koji je Lokid Martin razvio, i koji je sada izašao iz “mraka”, kompanija bi mogla da se ponovo vratiti u igru sa svojim Mako projektilom za lansiranje iz vazduha.

Lokid Martin je ponudio Mako za program američkog vojnog vazduhoplovstva (SiAW). Iako je odlučio da ne nastavi sa Fazom 2, kaže se da Mako ima koristi od inovacija i napora za sazrevanje uloženih u njega kao prvu potpuno digitalnu akvizicionu raketu Vazduhoplovstva.


ŠTA ZNAMO O MAKO?

Detalji koje je Lokid otkrio 22. jula navode: „Nazvan po najbržoj ajkuli u morima, Mako je namenjen za uništavanje meta osetljivih na vreme kada je svaka sekunda važna.

U zavisnosti od zahteva misije, može da gađa ciljeve visoke vrednosti pri hipersoničnim brzinama ili ispod njih, da se kreće u hipersoničnom režimu na velikim visinama i da probije sofisticirane sisteme protivvazdušne odbrane.

Foto printskrin YouTube/Lockheed Martin

Prema proizvođaču, Mako je otvorena, višenamenska hipersonična raketa koja se može koristiti za protivvazdušnu odbranu, pomorske udare i druge svrhe. Može da se lansira na operativno značajnim dometima koji obezbeđuju sigurne udaljenosti između aviona i koristiće je i lovaci pete generacije za napade iz zasede.

Mako, težak 1.300 funti, uspeva da uklopi svoju sposobnost za više misija u okvir aviona prečnika 13 inča i dužine 13 stopa. Može se integrisati u niz aviona, uključujući F-35, F-22, F-15, F-16, F/A-18, P-8 i bilo koji avion opremljen sa 30-inčnim ušicama, kao npr. sa široko rasprostranjen BRU-32 stalak za izbacivanje za teške uslove rada.

Kada je prvi put predstavljen na štandu CoAspire u aprilu ove godine, maketa rakete Mako je prikazana zajedno sa grafikom koja ilustruje njenu integraciju sa F-35 Lajting 2.

U to vreme, zvaničnik kompanije je sugerisao da bi Mako potencijalno mogao biti lansiran sa površine, zemlje ili čak ispod površine, što ukazuje na njegovu svestranost izvan aviona kao potencijalne platforme za lansiranje.

Mako je jedna od prve generacije projektila kompanije Lokid Martin koja je u potpunosti kreirana unutar ekosistema digitalnog inženjeringa. Životni ciklus oružja je poboljšan kohezivnim preduzećem zasnovanim na modelima koje ima koristi od najboljih praksi u inženjeringu sistema zasnovanog na modelima.

Zbog svoje otvorene arhitekture i digitalnog dizajna, Mako omogućava brzo dodavanje komponenti specifičnih za misiju kao što su bojeve glave i tragači. Ovo omogućava korisnicima da ažuriraju Mako bez da budu vezani vlasničkim zapletima, što im omogućava da budu u toku sa novim opasnostima.

Ranije je ekspert za odbranu Stefano D’Urso istakao: „Nova hipersonična raketa se javno prikazuje prvi put od početka razvoja. F-35 može da nosi četiri rakete Mako spolja i dve unutrašnje, po jednu za svaki odeljak za oružje, što ga čini prvim hipersoničnim oružjem kompatibilnim sa avionom 5. generacije.

Važna karakteristika Makovog dizajna koju je D'Urso istakao je da nijedno od hipersoničnog oružja koje se trenutno razvija nije dovoljno malo da stane u odeljke za oružje F-35. Dalje, treba napomenuti da je Lokid Martin Hypersonic Air-breathing Weapon Concept jedina alternativa koja se može nositi spolja.

eurasiantimes.com/Sakshi Tivari

BONUS VIDEO - RUSKI TOP GAN: Piloti ruske severne flote izvode vežbe iznad Barencovog mora

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ON JE ZAPANJIO SRPSKE OLIMPIJCE! U punoj ratnoj opremi stajao na obali Sene i pozdravljao Srbe - evo i zašto (VIDEO)