NOVE ANKETE: Tramp vodi protiv Harisove, Amerikanci podržavaju odlazak Bajdena

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

28. 07. 2024. u 20:10

BIVŠI američki predsednik Donald Tramp tesno vodi protiv potpredsednice Kamale Haris u trci za Belu kuću, pokazuje najnovija anketa "Volstrit džornala", kao i anketa "Forbsa" i analitičke kuće "Haris iks".

НОВЕ АНКЕТЕ: Трамп води против Харисове, Американци подржавају одлазак Бајдена

Foto: Tanjug/AP

Aktuelna potpredsednica SAD je prošle nedelje postala očigledni kandidat za nominaciju Demokratske stranke nakon što je predsednik Džozef Bajden povukao svoju kandidaturu i podržao je.

Anketa Rojtersa i Ipsos objavljena početkom nedelje pokazala je da Haris vodi protiv Trampa sa dva boda. Istraživanja koja su kasnije objavljena pokazuju suprotno.

U anketi "Volstrit džornala", Tramp ima podršku 49, a Haris 47 odsto Amerikanaca. Anketa je sprovedena od 23. do 25. jula i obuhvatila je 1.000 registrovanih birača.

Anketa "Forbsa" i "Haris iks" sprovedena onlajn na uzorku od 3.013 registrovanih birača, takođe navodi da Tramp vodi za dva procenta, takođe 47 u odnosu na 45 odsto. Istraživanje je takođe otkrilo da velika većina građana SAD podržava Bajdenovu odluku da odustane od kandidature (81 odsto).

-Potpredsednica Haris je podstakla bazu demokratskih glasača, povećavši prednost kod žena iz predgrađa i približivši (se Trampu) kada su u pitanju nezavisni" glasači, rekao je izvršni direktor "Haris iks, Dritan Nešo.

-Ona se još uvek bori (da osvoji podršku) afroameričkih muškaraca, a Tramp sveukupno još uvek ima čvršću bazu birača, dodao je on.

Nešo tvrdi da je Bajdenova odluka da odustane ponovo učinila demokrate konkurentnim.

Bajden je najavio da odustaje od trke za reizbor 21. jula, nakon višenedeljnog negodovanja nekih demokrata i stranačkih donatora usled zabrinutosti da on neće biti sposoban da pobedi Trampa u novembru.

Bajden je isprva tvrdio da se neće povući iz trke, da bi zatim izjavio da je taj potez bio neophodan s obzirom na visoke uloge na izborima.

-Ništa ne može da stane na put spasavanju naše demokratije. To uključuje ličnu ambiciju, rekao je on u obraćanju iz Ovalne sobe u sredu.

Kampanja Harisove je prijavila da je dobila donacije u vrednosti od 81 milion dolara doprinosa u 24 sata otkako ju je Bajden podržao. Očekuje se da će demokrate zvanično nominovati Harisa na stranačkoj konvenciji sledećeg meseca.

(rt.rs)

BONUS VIDEO - RUSKI TOP GAN: Piloti ruske severne flote izvode vežbe iznad Barencovog mora

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NOVAK NIJE HTEO DA PREĆUTI! Đoković otkrio kako se tačno osećao kada je video da Rafael Nadal nosi olimpijsku baklju na otvaranju Igara