"DRAGA URSULA..." Melonijeva poslala pismo fon der Lajenovoj, požalila se na jednu stvar koja joj je jako zasmetala

Дејана Калинић
Dejana Kalinić

28. 07. 2024. u 20:03

ITALIJANSKA premijerka Đorđa Meloni napisala je pismo predsednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen u kome se žali na sadržaj izveštaja Komisije o vladavini prava za 2024. godinu, a u kome se kritikuje sloboda minformisanja u Italiji, posebno na javnom servisu RAI.

ДРАГА УРСУЛА... Мелонијева послала писмо фон дер Лајеновој, пожалила се на једну ствар која јој је јако засметала

Foto: Tanjug/AP

- Draga Ursula, pre nekoliko dana, kao što je to slučaj svake godine od 2020, Evropska komisija je objavila svoj godišnji izveštaj o vladavini prava u EU - navodi se u pismu, prenela je Ansa.

Meloni je navela da se konačne preporuke Italiji ne razlikuju posebno od onih iz prethodnih godina, ali da je po prvi put sadržaj dokumenta od strane nekih iskrivljen za političku upotrebu u pokušaju napada na italijansku vladu.

Foto Tanjug/AP

- Neki su čak otišli ​​toliko daleko da tvrde da je vladavina prava ugrožena u Italiji, kao i "sloboda informacija" posebno na (javnom servisu) RAI - istakla je Meloni.

U pismu se navodi da su neki medijski članci o delovima izveštaja koji se odnose na Italiju nespretni i neistiniti napadi koji mogu da se vežu samo u kontekstu ponovljene upotrebe lažnih vesti koje sve više zagađuju debatu u Evropi.

- Šteta je što ni izveštaj Komisije o vladavini prava, a posebno o slobodi informisanja na javnom servisu nije pošteđen profesionalaca koji šire dezinformacije i mistifikacije - navela je Meloni.

Aktuelna vlada i parlamentarna većina koja je podržava još nisu iskoristili važeće propise za obnovu najvišeg menadžmenta RAI, navela je Meloni.

- Aktuelni članovi upravnog odbora RAI imenovani su u prošlom parlamentarnom mandatu većinom, u kojoj Braća Italije (FdI) nisu bili deo, tako da je teško shvatiti kako se ova vlada može optužiti za navodno političko mešanje u upravljanje RAI - naglasila je premijerka Italije.

(Tanjug)

BONUS VIDEO: TURSKA VOJNA VEŽBA: U znak sećanja na 50 godišnjicu turske vojne operacije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ON JE ZAPANJIO SRPSKE OLIMPIJCE! U punoj ratnoj opremi stajao na obali Sene i pozdravljao Srbe - evo i zašto (VIDEO)