CEREMONIJA IZRUGIVANJE HRIŠĆANIMA: Oštre reakcije Crkve i italijanskih političara na otvaranje OI u Parizu

Milica Ostojić - Specijalno za Novosti RIM

28. 07. 2024. u 20:54

SLIKA „Tajna večera“ Leonardo da Vinčija, ikona hrišćanstva, prikazana na otvaranju Olimpijskih igara 2024 u Parizu kao parodija izazvala je ogromne reakcije kako francuskih tako i italijanskih biskupa koji izražavaju duboko ogorčenje, a ništa manje nije gnevna politička i italijanska javnost.

ЦЕРЕМОНИЈА ИЗРУГИВАЊЕ ХРИШЋАНИМА: Оштре реакције Цркве и италијанских политичара на отварање ОИ у Паризу

Foto: Goran Čvorović

Najpre je usledilo saopštenje Francuske episkopske konferencije koja je izrazila žaljenje zbog „scena ismevanja hrišćanstva“ tokom ceremonije otvaranja Olimpijskih igara, sa obrazloženjem da je pored divnih trenutaka, bogatih emocija i lepote, uključivala i scene ismevanja hrišćanstva, gde je Hrist bio zamenjen gojaznom ženom, aktivistom prava LBGTQ okruženom drag kvin osoba, sa apostolima kao transrodnim figurama, bogohulno sredstvo koje je iznerviralo milione katolika.

-Ranjeni smo, sport mora da ujedini, idealno bratstvo uprljano je bogohuljenjem, to je „ruganje hrišćanstvu“.

Tokom skoro četvoročasovne emisije otvaranja bile su teme jednakosti, bratstva i poštovanja, ovaj visoki ideal promovisanja kroz sportske i olimpijske vrednosti bratstva širom sveta ukaljano je bogohulnim ismevanjem jednog od najsvetijih trenutaka hrišćanstva“, „blasfemični prezir“ na praznik Olimpije, izjavi je u ime Svete Stolice vatikanski nadbiskup Vinćenzo Palja predsednik Papaske akademije za život, institucije Katoličke crkve za etička pitanja, saglasan sa protestom francuskih biskupa, podsećajući i na to da se u dokumentu protesta francuki biskupi zahvaljuju i pripadnicima drugih veroispovesti koji su izrazili solidarnost sa njima.

Leonardo Da Vinči autor slike, ikone hrišćanstva, umro je tamo blizu, u dvorcu Amboazu, neolimpijske 1519 godine, a na otvaranju Olimpijskih igara Poslednja večera sa apostolima prikazana je kao „neopravdana i neukusna uvreda, očigledno ne samo prema umetnosti već pre svega prema religioznoj osetljivosti, brojne su ocene koj stižu iz čitavog sveta.

Evropske i Italijanske partije desne orijentacije reagovale su veoma burno na prikazanu blasfemiju, na manipulaciju svega što predstavjaju svete vrednosti, otvaranje u kojem ružna slika sa grupom Drag kvin predstavlja Poslednju večeru Leonarda da Vinčija, prekrštenu kao „Festivita“, osim demonizacije reč je i o veoma lošem ukusu. Mateo Salvini lider Lige i potpredsednik Vlade napisao je na svojim društvenim mrežama da je „Otvaranje Olimpijade uvredilo milijarde hrišćana širom sveta“. Iz partije premijerke Đorđe Meloni Alfredo Antonioci „Francuska je dala najgore od sebe“, a Nikola Prokaćini evropski poslanik govori o „gej paradi“.

Na evropskom nivou ko je zauzeo još drastičnije tonove zbog takvog podsmeha, poruge, je mađarski predsednik Viktor Orban „Pariz je izneo na scenu slabost i dezintegraciju Zapada“. A na istoj liniji su i Ruska pravoslavna crkva i Rusko Ministartsvo spoljnih poslova preko portporola  Marije Zaharove koja je kritikovala „apostole koji su predstavljali transvestiti“. Oglasio se i Ilon Mask koji je definisao taj šou „bez poštovanja, neučtiv“ (upravo je ovih dana imao sukob sa ćerkom koja je promenila pol).  

Organizatori su međutim odbacili kritike i pozvali se na slobodu mišljenja a kreator i direktor ceremonije Olimpijade Tomas Žoli odgovara  da njihova namera nije bila da budu grubi, da je „u Francuskoj umetničko stvaralaštvo besplatno, imamo pravo da se volimo, kako hoćemo i sa kim želimo“. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZABORAVLJENA SRPSKA IMENA: Pogledajte kako su se zvali naši preci prema turskom popisu iz 1455. godine (FOTO)