OGLASIO SE ZELENSKI: Ovo su tri faktora za pravedan završetak rata

Дејана Калинић
Dejana Kalinić

28. 07. 2024. u 21:33

STRPELjE, podrška Ukrajini i diplomatski pritisak na Rusiju su tri faktora za pravedan završetak rata, rekao je predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski u intervjuu japanskoj televiziji NHK.

ОГЛАСИО СЕ ЗЕЛЕНСКИ: Ово су три фактора за праведан завршетак рата

Foto: Tanjug/AP

- Strpljenje, podrška (Ukrajini) i diplomatski pritisak (na Rusiju) - to su tri faktora za pravedan završetak rata. Ako SAD i evropske zemlje održe jedinstvo, to će biti dodatni pritisak i pokazati Moskvi da nema šanse - izjavio je Zelenski.

On je istakao da ne može da odgovori na pozive na prekid vatre dok Rusija nastavlja da okupira teritoriju Ukrajine.

Zelenski je napomenuo da će Kijev započeti detaljne pregovore sa relevantnim zemljama o teritorijalnom integritetu i drugim pitanjima i najavio da će izraditi akcioni plan za postizanje mira do kraja novembra, prenosi Ukrinform.

On je ispričao i da je tokom nedavnog telefonskog razgovora pozvao bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa da poseti Ukrajinu.

- Ako gospodin Tramp želi da nauči nešto o Ukrajini, može da dođe da se uveri lično ili da pita mene. Tramp mi je rekao da je spreman da odgovori na sva pitanja i da imam njegov broj telefona - rekao je Zelenski.

Zelenski je u intervjuu za japansku televiziju istakao i značaj podrške Japana.

- Japan je predstavnik Grupe sedam i pružio nam je ekonomsku, humanitarnu i tehničku podršku. Brzo su nam pritekli u pomoć. To je bila prva zemlja koja nije članica NATO-a koja je potpisala sporazum o bezbednosnoj saradnji sa Ukrajinom - rekao je on izrazivši nadu da će Japan iskoristiti svoj uticaj na druge zemlje kao lider pacifičkog regiona i obezbediti saradnju za oporavak Ukrajine.

Kako prenosi Ukrinform, predsednik Vladimir Zelenski je u video-poruci rekao da će Ukrajina dobiti sve što joj je potrebno kako bi opstala i ostvarila svoje ciljeve.

(Tanjug)

BONUS VIDEO: TURSKA VOJNA VEŽBA: U znak sećanja na 50 godišnjicu turske vojne operacije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NOVAK NIJE HTEO DA PREĆUTI! Đoković otkrio kako se tačno osećao kada je video da Rafael Nadal nosi olimpijsku baklju na otvaranju Igara