ERDOGAN DOLIVA ULJE NA VATRU: Šokantna izjava turskog predsednika, najavljuje rat Izraelu?

Дејана Калинић
Dejana Kalinić

28. 07. 2024. u 22:34

TURSKI predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da bi Ankara mogla da "uđe" u Izrael na isti način na koji je nekada ušla u Libiju i Karabah.

ЕРДОГАН ДОЛИВА УЉЕ НА ВАТРУ: Шокантна изјава турског председника, најављује рат Израелу?

Foto: Tanjug/AP

Govoreći na sastanku ogranka vladajuće stranke u predsednikovoj matičnoj provinciji Rize, Erdogan je ukazao na uspehe odbrambene industrije zemlje, ali je rekao da se Turci ne smeju zavaravati. Prema njegovim rečima, da su uspesi bili još veći, Izrael "ne bi uradio ono što je uradio Palestini".

- Moramo da budemo jaki... Kao što smo ušli u Karabah, kao što smo ušli u Libiju, tako ćemo i sa njima - rekao je Erdogan, čiji je govor prenosio turska TV.

Erdogan je takođe ponovo podsetio na odbijanje lidera palestinske nacionalne vlasti Mahmuda Abasa da govori u turskom parlamentu. Prethodno je turski predsednik pozvao Abasa da se izvini, piše RIA.

Turski parlament odobrio je produženje mandata za raspoređivanje turskog vojnog kontingenta u Libiji na dve godine od januara 2024. godine. Turska je podržavala Azerbejdžan tokom Drugog rata u Karabahu u jesen 2020. godine, turske bespilotne letelice su aktivno učestvovale u operacijama.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu obratio se u sredu američkom Kongresu, što je izazvalo proteste antiratnih aktivista na Kapitolu.

Turski političari, uključujući i Erdogana, oštro su kritikovali govor "ratnog zločinca" Netanjahua u Kongresu i one senatore koji su mu aplauzirali.

Predsednik opozicione stranke Geleček ("Budućnost"), bivši turski premijer Ahmet Davutoglu u petak je pozvao na organizovanje govora lidera Politbiroa palestinskog pokreta Hamas Ismaila Hanija ili nekog drugog predstavnika Palestinaca zbog Netanjahuovog govora u američkom Kongresu.

(Kurir)

BONUS VIDEO: RUSKI FAJTER NAPADA UKRAJINSKE CILjEVE: Pogledajte Su 25 u akciji

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NAPUSTITE EU I NATO: Poljski predlog Mađarskoj