MADURO OSVOJIO TREĆI MANDAT: Opozicija se priprema da ospori rezultate

Jovana Švedić

29. 07. 2024. u 07:31

PREDSEDNIK Venecuele Nikolas Maduro osvojio je treći mandat, saopšteno je iz izborne komisije ove zemlje na osnovu 80 odsto prebrojanih glasova, a prenosi AP.

МАДУРО ОСВОЈИО ТРЕЋИ МАНДАТ: Опозиција се припрема да оспори резултате

Foto: EPA

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro, koji je, prema podacima izborne komisije, pobedio na jučerašnjim predsedničkim izborima u toj zemlji, saopštio je danas da je njegov reizbor trijumf mira i stabilnosti.

On je takođe ponovio svoju tvrdnju iz predizborne kampanje da je izborni sistem Venecuele transparentan, prenosi Rojters.

Nacionalno izborno veće Venecuele saopštilo je prethodno da je na osnovu rezultata sa obrađenih 80 odsto izbornih mesta aktuelni predsednik Venecuele Nikolas Maduro osvojio 51,2 odsto glasova i pobedio na predsedničkim izborima, čime je obezbedio treći mandat.

Njegov protvikandidat, predstavnik opozicije Edmundo Gonzales Urutia osvojio je 44,2 odsto glasova, prema podacima izborne komisije.

Opozicija je saopštila da se priprema da ospori rezultate koje je saopštila izborna komisija, prenosi AP. Predstavnici opozicije izjavili su da podaci koje su prikupili od svojih predstavnika na izborima u 30 odsto biračkih centara pokazuju da je Gonzales pobedio Madura.

- Rezultati se ne mogu sakriti. Zemlja je mirno izabrala promenu - napisao je Gonzales na Tviteru pre objavljivanja rezultata izborne komisije, prenosi Skaj njuz.

Američki državni sekretar Entoni Blinken pozvao je danas izborne vlasti Venecuele da objave detaljnu tabelu sa rezultatima glasanja na jučerašnjim predsedničkim izborima kako bi se obezbedila, prema njegovim rečima, "transparentnost i odgovornost".

Blinken je dodao da je od "vitalnog značaja" po završetku glasanja da se svaki glas prebroji pošteno i transparentno, prenosi Rojters.

- Sjedinjene Države čestitaju narodu Venecuele na njihovom učešću na predsedničkim izborima 28. jula uprkos značajnim izazovima i dubokoj zabrinutosti u vezi sa procesom -  naveo je Blinken u saopštenju.

(Tanjug)

BONUS VIDEO:

MESEC IZNAD POSEJDONOVOG HRAMA: Pogledajte prizor koji ostavlja bez daha

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ĐOKOVIĆ POBEĐUJE NADALA? IDEALAN KRAJ: Neverovatne reči španske teniske legende pred meč godine na Olimpijskim igrama