NE TREBA RUŠITI SVE MOSTOVE SA RUSIJOM Poruka Kijevu iz Austrije - Ukrajinci sami treba da odluče da li su spremni da se odreknu teritorije

Novosti onlajn

29. 07. 2024. u 12:55

UKRAJINCI sami moraju da odluče da li žele da održe referendum o odustajanju od teritorija, smatra ministar spoljnih poslova Austrije Aleksandar Šalenberg.

НЕ ТРЕБА РУШИТИ СВЕ МОСТОВЕ СА РУСИЈОМ Порука Кијеву из Аустрије - Украјинци сами треба да одлуче да ли су спремни да се одрекну територије

Foto AP

- U Ukrajini postoji pluralizam i sloboda mišljenja, postoje diskusije i, nadam se, opet će biti održani izbori. To pitanje se tiče ukrajinskog naroda... nije na nama da odlučujemo, Ukrajinci sami odlučuju kojim će putem njihova zemlja krenuti - rekao je Šalenberg za televiziju ORF.

Političar je dodao da bez Kijeva ne može biti pregovora o Ukrajini. Prema rečima diplomate, Evropa razmišlja o „svim mogućnostima“ za rešenje.

On je dodao i da ne treba rušiti sve mostove sa Rusijom.

- To bi bile samo puste želje. U spoljnoj politici to se ne može ignorisati ili blokirati. Ja sam realista i moram da doživljavam stvarnost onakvom kakva ona jeste. I Rusija je njen deo - istakao je Šalenberg.

Prema njegovom mišljenju, postoje kanali pregovora sa Rusijom. U tom pogledu značajnu ulogu može odigrati i platforma OEBS-a, smatra on.

Istovremeno, diplomata smatra da Moskva još nije pokazala spremnost za „ozbiljan dijalog“.

- Zato je važno razgovarati sa Indijom, Brazilom i Kinom. Možda oni mogu da utiču na Moskvu više od drugih - zaključio je ministar.

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko ranije je rekao da je potrebno da se u Ukrajini održi referendum o zaključivanju mira i stvaranja vlade nacionalnog jedinstva.

Ruske vlasti su više puta izjavljivale o svojoj spremnosti da pregovaraju sa Ukrajinom o rešavanju sukoba. Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je da Moskva generalno pozdravlja napore posrednika, ali je naglasio da je nemoguće okončati sukob u Ukrajini samo preko njih. Putin je istakao da nikakav posrednik neće dobiti ovlašćenje da potpiše završne dokumente između Rusije i Ukrajine. Ruski predsednik je 14. juna izneo novi predlog Kijevu i Zapadu za rešavanje ukrajinske krize.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO:

RUSKI FAJTER NAPADA UKRAJINSKE CILjEVE: Pogledajte Su 25 u akciji


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZABORAVLJENA SRPSKA IMENA: Pogledajte kako su se zvali naši preci prema turskom popisu iz 1455. godine (FOTO)