POBEDA MADURA PODELILA LATINSKU AMERIKU: Rezultate ne priznaju opozicija, Čile, Peru, Urugvaj, Argentina, Gvatemala, Kostarika

A. V. V.

30. 07. 2024. u 11:28

POBEDA dosadašnjeg predsednika Venecuele Nikolasa Madura na predsedničkim izborima u nedelju izazvala je podeljene reakcije u javnosti u zemlji, regionu, ali i svetu. Opozicija odbija da prihvati rezultate i tvrdi da je najviše glasova, zapravo, osvojio njihov kandidat Edmund Gonzales Urutija, a sumnju je izrazio i američki državni sekretar Entoni Blinken. Čile, Peru, Kostarika, Urugvaj, Gvatemala i Argentina su poručili da neće priznati rezultate izbora. S druge strane, lideri Kube, Hondurasa i Bolivije su pozdravili trijumf Madura.

ПОБЕДА МАДУРА ПОДЕЛИЛА ЛАТИНСКУ АМЕРИКУ: Резултате не признају опозиција, Чиле, Перу, Уругвај, Аргентина, Гватемала, Костарика

Foto: Profimedia/Ilustracija

Prema podacima nacionalne izborne komisije, Maduru je pripalo 51,2 odsto glasova, a Gonzalesu 44,2. Predstavnici opozicije izjavili su da podaci koje su prikupili od svojih predstavnika u 30 odsto biračkih centara pokazuju da je Gonzales pobedio, tvrdeći da je osvojio 70 odsto glasova.

- Rezultati se ne mogu sakriti. Zemlja je mirno izabrala promenu - napisao je Gonzales na "Iksu" pre objavljivanja rezultata izborne komisije.

Šef države, kome će ovo biti treći uzastopni mandat, odbacio je, međutim, optužbe opozicije, tvrdeći da su rezultati kasnili zbog žestokog hakerskog napada čiji počinioci su identifikovani. Poručio je da je njegov reizbor trijumf mira i stabilnosti, kao i da njegova pobeda predstavlja "poštovanje suverenog života Venecuele i narodne volje".

Blinken je istovremeno pozvao izborne vlasti Venecuele da objave detaljnu tabelu sa rezultatima glasanja kako bi se obezbedila "transparentnost i odgovornost". Predsednik Čilea Gabrijel Borić izjavio je da Madurov režim mora da shvati da je teško poverovati u rezultate izborne komisije. Ministar spoljnih poslova Perua Havijer Gonzalez-Olaečeja rekao je da osuđuje niz nepravilnosti, navodeći da je cilj Vlade Venecuele bio da "izvrši izbornu prevaru". Slično tvrde i čelnici Urugvaja i Kostarike. Argentinski predsednik Havijer Milej rekao je da se nada se da će "ovaj put Oružane snage braniti demokratiju i narodnu volju".

No, kubanski predsednik Migel Dijaz-Kanel je čestitao Maduru, navodeći da je to pobeda nad "proimperijalističkom opozicijom", dok je predsednica Hondurasa Siomara Kastro ocenila da se rezultatima izbora potvrđuje istorijsko nasleđe bivšeg predsednika Venecuele Uga Čaveza. Prvi čovek Bolivije Luis Arse izjavio je da poštuje rezultate i volju naroda Venecuele i da njegova zemlja želi da ojača saradnju i prijateljstvo sa tom zemljom.

Putin: Strateško partnerstvo

Ruski predsednik Vladimir Putin čestitao je Maduru ponovni izbor za predsednika i potvrdio spremnost Moskve za nastavak zajedničkog rada na aktuelnim pitanjima bilateralne i međunarodne saradnje dve zemlje, saopšteno je iz Kremlja. On je dodao da su rusko-venecuelanski odnosi po svojoj prirodi "strateško partnerstvo" i da je uveren da će Madurove aktivnosti na čelu države i dalje doprinositi progresivnom razvoju odnosa dve zemlje u svim pravcima. - Ne zaboravite da ste uvek rado viđen gost na ruskom tlu - navodi se u čestitki Putina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ĐOKOVIĆ RAZBIO NADALA! Ne pomaže ni bezobrazluk sudije, Novak deklasirao kralja šljake - ide po olimpijsko zlato!