UKRAJINSKI MEDIJI: Rusi nemaju dovoljno vojnika i opreme, zato nas stalno pritiskaju (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

29. 07. 2024. u 17:30

“RUSI nemaju dovoljno vojnika i opreme, zato nas stalno pritiskaju“, kažu ukrajinski mediji, pokušavajući da opravdaju slabosti kijevske vojske i gubitak još nekoliko sela u nizu.

УКРАЈИНСКИ МЕДИЈИ: Руси немају довољно војника и опреме, зато нас стално притискају (ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP

-Ruskoj vojsci verovatno nedostaje potrebno ljudstvo i oprema za brzo napredovanje, posebno u sektorima Toreck i Donjeck.

Kao rezultat toga, oni vrše stalni pritisak duž celog fronta da spreče Ukrajinu da preuzme prevagu na bojnom polju“, preneli su poznati ukrajinski mediji da bi smirili masu, međutim, čini se da je realnost drugačija.

Ukrajinski mediji su citirali novi izveštaj američkog trusta mozgova pod nazivom Institut za proučavanje rata (ISW), koji procenjuje da ruska vojska iz nekog razloga nerado napreduje u nekim oblastima fronta, kao što je Avdijevka, uprkos tome što tamo nema značajnijeg ukrajinskog otpora.

Analitičari Instituta za proučavanje rata nisu sigurni zašto Rusi ne napreduju na nekim frontovima, ali smatraju da postoje dva glavna razloga: ili činjenica da je ukrajinska vojska nedavno ojačana novom opremom i ljudstvom ili nesposobnost ruske grupe snaga Centar da ispuni svoje misije (verovatno zbog nedostatka vojnika i opreme).

Posebno se kaže da je veliko područje koje se proteže od jugozapada Donjecka do grada Torecka „slobodno“ za ruske snage, odnosno, ako ruska vojska napreduje tamo, neće naići na veliki otpor kijevske vojske.

Grupi snaga Centar nedostaju rezerve za izvođenje neophodnih operacija u sektoru Avdijevke, tako da ruska vojna komanda zna da neće moći brzo da napreduje u ovoj oblasti“, pisali su ukrajinski mediji.

Treba istaći da pomenuti razlozi nisu jedini koji Ruse sprečavaju da krenu u masovni napad na ovom delu fronta.

Čak i sa jakim snagama, moskovska vojska bi pretrpela ogromne gubitke ako bi brzo napredovala u regionu, što znači da je sporo, ali postojano napredovanje najbolja taktika koju Kremlj danas može da primeni u Ukrajini.

UKRAJINCI U RUSKOJ VOJNOJ MAŠINI

Šta god da kažu Ukrajinci, ova taktika je Rusima donela uspeh u poslednje vreme. Rusko Ministarstvo odbrane juče je zvanično potvrdilo zauzimanje još dva naselja u Donjecku, a to su sela Progres i Jevgenovka.

Danas Ministarstvo odbrane Ruske Federacije saopštava kako “ruske trupe nastavljaju uspešnu ofanzivu u pravcu Pokrovskog, oslobađajući selo Volčje u DNR”. Nakon uzimanja n.p. Progres i Volčje, ruske snage su preuzele kontrolu nad svim dominantnim visovima na ovom delu fronta, što značajno jača njihov strateški položaj.

Ofanziva ruskih trupa na Pokrovskom pravcu napreduje zaista sporim, ali sigurnim tempom. Odbrana Oružanih snaga Ukrajine ne može da izdrži nalet jurišnih jedinica grupe trupa Centar, tvrde ruski izvori i dodaju da ruske trupe pokazuju visok nivo koordinacije i taktičke obuke, što im omogućava da efikasno napreduju duboko u neprijateljsku teritoriju.

Kao rezultat ovih akcija, ukrajinske snage gube važne odbrambene pozicije, što dovodi do destabilizacije njihovih linija fronta.

Trenutno su izbile žestoke borbe za selo Vesoloje. Ruske trupe nastoje da ojačaju svoje pozicije i nastave ofanzivu, što bi moglo dovesti do daljih uspeha na ovom delu fronta, uvereni su ruski mediji.

RUSKA VOJSKA MOŽE DA STIGNE DO KIJEVA ZA DVE GODINE

Nemački vojni analitičar i novinar Julijan Ropke predvideo je da će im, pri sadašnjem tempu napredovanja ruske vojske u Donbasu, trebati dve godine da stignu do Kijeva.

Ropke je za razliku od kolega iz Kijeva i Vašingtona naglasio da je tempo ofanzive ruskih trupa na Pokrovskom pravcu povećan.

-Pre četiri meseca, mnogi su se smejali prognozama da Rusi ovim tempom neće stići do Kijeva još 30 godina, ali sa sadašnjim tempom napredovanja istočno od Pokrovska, trebaće im 2 godine, samo teoretski, naravno, napisao je Nemac na društvenoj mreži X.

Međutim, eksperti primećuju da sama činjenica napada na Kijev može zahtevati od ruskih Oružanih snaga angažovanje oko 600 hiljada ljudi, što će zahtevati ili razotkrivanje drugih pravaca ili dodatnu mobilizaciju.

oruzjeonline.com

BONUS VIDEO - RUSKI TOP GAN: Piloti ruske severne flote izvode vežbe iznad Barencovog mora

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ĐOKOVIĆ RAZBIO NADALA! Ne pomaže ni bezobrazluk sudije, Novak deklasirao kralja šljake - ide po olimpijsko zlato!