NEMCI VEĆ BEŽE IZ LIBANA: Posle napada na Golanskoj visoravni Izrael odlucan da odgovori, uprkos upozorenjima iz sveta

A.Vojinović

30. 07. 2024. u 07:00

IZRAELSKI bezbednosni kabinet ovlastio je juče premijera Benjamina Netanijahua i ministra odbrane Joava Galanta da odluče kada će, i kako, odgovoriti na napad na selo Druza na Golanskoj visoravni minulog vikenda, kada je nastradalo 12 dece. Tel Aviv za raketni udar krivi libansku militantnu grupu Hezbolah, koja negira umešanost. Dok svetski lideri apeluju da se tenzije, usred nove eskalaciji sukoba, smanje, zbog straha od zaoštravanja situacije pojedini letovi na aerodromu u Bejrutu su otkazani ili odloženi. A Nemačka je pozvala svoje državljane da odmah napuste Liban.

НЕМЦИ ВЕЋ БЕЖЕ ИЗ ЛИБАНА: После напада на Голанској висоравни Израел одлуцан да одговори, упркос упозорењима из света

Tanjug

O zapaljivosti situacije svedoči i najava predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana da bi snage ove zemlje mogle da uđu u Izrael, kao ranije u Libiju i Nagorno-Karabah. To je izazvalo reakciju izraelskog šefa diplomatije Izraela Kaca, koji ga je uporedio sa bivšim iračkim liderom Sadamom Huseinom.

- Erdogan ide putem Sadama Huseina i preti da će napasti Izrael. Treba samo da se seti šta se tamo dogodilo i kako se to završilo - poručio je Kac na "Iksu".

Odmah je došlo i do novog izraelskog udara na jug Libana, gde su u napadu bespilotne letelice u okolini grada Šakra poginule dve, a ranjene tri osobe, uključujući i dete, izvestili su libanski mediji. Hezbolah je kasnije potvrdio da su ubijeni njegovi članovi Abas Muhamad Salami (33) i Abas Fadi Hijazi (29).

Iako Izrael i Hezbolah razmenjuju vatru od početka sukoba sa palestinskom grupom Hamas, napad na Golansku visoravan bio je najsmrtonosniji prekogranični udar između dve strane do sada. Izrael je odlučan u nameri da se osveti za napad, dok zapadni saveznici apeluju na Tel Aviv da pokaže uzdržanost u odgovoru.

Postoji bojazan i da bi Netanijahu, kog već optužuju da produžava rat, jer mu se drma fotelja, zbog pritiska na unutrašnjem planu, bio u iskušenju da sukob proširi i na Liban, kako bi sačuvao položaj. Bela kuća je ranije saopštila je da se radi na diplomatskom rešenju duž Plave linije, nezvanične granice Izraela i Libana, koje će "okončati sve napade jednom zauvek".

U međuvremenu, Hezbolah je, prema izvorima "Rojtersa", u stanju pripravnosti, iako negira krivicu. Kako prenosi britanska agencija, libanska grupa se preventivno povukla sa ključnih lokacija na jugu Libana i u istočnoj dolini Beka, očekujući udar Izraela. Načelnik generalštaba izraelske vojske (IDF) Herci Halevi rekao je da IDF zna "tačno odakle je raketa lansirana", opisavši je kao raketu "falak" sa bojevom glavom od 53 kilograma.

- Ovo je raketa Hezbolaha. I ko god lansira takvu raketu u naseljeno područje želi da ubija civile, želi da ubija decu - rekao je on.

Ukoliko bi došlo do daljeg zaoštravanja situacije, lako bi moglo da se desi da se u sukob uključi i Iran, koji podržava Hezbolah, inače jaku vojnu grupaciju u regionu, sa oko 150.000 raketa i projektila u arsenalu. Teheran je upozorio Izrael da bi svaka nova avantura u Libanu mogla dovesti do nepredviđenih posledica.

Većina Gaze pod naredbom za evakuaciju

SAMO 14 odsto Pojasa Gaze nije pod izraelskim naredbama za evakuaciju, izjavio je generalni komesar Agencije UN za pomoć palestinskim izbeglicama Filip Lazarini. - Skoro svi u Gazi su pogođeni ovim naredbama - rekao je on, dodavši da su mnogi Palestinci bili primorani da beže u proseku jednom mesečno od početka sukoba 7. oktobra. Lazarini je upozorio da naređenja za evakuaciju stvaraju haos i paniku, te da donose još više bede i patnje civilima. - Narod Gaze nije fliper ili šah, oni su ljudi - naveo je.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ĐOKOVIĆ RAZBIO NADALA! Ne pomaže ni bezobrazluk sudije, Novak deklasirao kralja šljake - ide po olimpijsko zlato!