„GERANJ“ DOBIO MLAĐU SESTRU „GERBERA“: Ukrajinski obaveštajac – Novi dronovi su jeftini i lako pronalaze našu PVO (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

29. 07. 2024. u 21:00

POSLEDNjIH dana sa ukrajinske strane stižu sve češći izveštaji o tome da Rusi koriste jeftine bespilotne letelice od penaste plastike i šperploče, koje u velikoj meri preopterećuju protivvazdušnu odbranu Oružanih snaga Ukrajine. Ovi multifunkcionalni uređaji koštaju oko 10 hiljada dolara svaki.

„ГЕРАЊ“ ДОБИО МЛАЂУ СЕСТРУ „ГЕРБЕРА“: Украјински обавештајац – Нови дронови су јефтини и лако проналазе нашу ПВО (ВИДЕО)

Foto printskrin Jutjub/Lampa znanja

-Rusija je počela da koristi nove bespilotne letelice napravljene od polistirena i šperploče tokom svojih napada na Ukrajinu kako bi lakše locirala ukrajinsku protivvazdušnu odbranu, rekao je Andrij Černijak, predstavnik Glavne obaveštajne uprave Ukrajine (GUR), u komentaru za Rojters.

Prema ukrajinskim obaveštajnim službama, neki od dronova imaju kameru i ukrajinsku SIM karticu za slanje slika bojnog polja.

Bespilotne letelice postale su centralni element u tekućem sukobu u Ukrajini, služeći i ukrajinskim i ruskim oružanim snagama. Izveštaji ukrajinskih medija ukazuju da Rusija sve više koristi bespilotne letelice za lociranje ukrajinskih protivvazdušnih sistema.

Treba napomenuti da sam proizvođač naziva pomenutu bespilotnu letelicu mlađom sestrom Geranijuma.

Novi uređaj prikazan na video snimku Alabuga Politek iz Tatarstana, a koji je stigao u Kijev u noći 20. jula ispostavilo se da je bespilotna letelica Gerbera iz Konstruktorskog biroa po imenu N. F. Gastello.

Proizvođač bespilotne letelice Gerbera (nazvane po rodu višegodišnjih otrovnih biljaka Kerbera) objasnio je u video snimku da uređaj može da ima tri upotrebe: za udar (kamikaza), obavljanje elektronskog izviđanja i da deluje kao mamac (odvraćanje pažnje PVO). Navedena je i mogućnost formiranja čitavog roja (grupe) za izvršavanje zajedničkih zadataka.

Prema ukrajinskim podacima, pomenuta bespilotna letelica je letela ka Kijevu brzinom od 150 km/h na visini od 20-30 metara (može da se kreće na visini do 1000 metara) i bila je nevidljiva za radare PVO.

Dron se verovatno sudario sa drvetom ili dalekovodom dok je tajno manevrisao blizu zemlje. Prilikom otvaranja, unutar uređaja je pronađen 4G modem sa ukrajinskom SIM karticom preko kojeg je bespilotna letelica prenosila podatke o identifikovanim radarima.

Stručnjaci ističu da su ove bespilotne letelice veoma jeftine za proizvodnju, što predstavlja finansijski izazov za Ukrajinu, jer je suprotstavljanje ovim bespilotnim letelicama raketama skupo i nepraktično.

NAJEZDA NOVIH RUSKIH DRONOVA

Rusija je nedavno predstavila dva nova tipa dronova, koji su korišćeni u pet napada u protekle dve do tri nedelje, uključujući i noćni napad prošle nedelje. Prema ukrajinskom zvaničniku koji je razgovarao za Rojters, ovi dronovi su napravljeni od materijala kao što su polistiren i šperploča.

Jedna varijanta ovih dronova opremljena je kamerom i SIM karticom ukrajinskog mobilnog telefona, što mu omogućava da prenosi slike ruskim snagama. Korišćenje SIM kartice ukrajinskog operatera mobilne telefonije je strateško pitanje, pružajući Rusima široku pokrivenost širom Ukrajine.

Andrij Černijak, portparol Glavne obaveštajne uprave (GUR) u Ukrajini, objašnjava za Rojters da ovi dronovi identifikuju položaje ukrajinskih mobilnih grupa protivvazdušne odbrane i sisteme koji mogu da ih obaraju.

Takođe, prema Černjaku, dronovi ne nose eksploziv, lete u grupama i podsećaju na bespilotne letelice Geranj. Koštaju oko 10.000 američkih dolara po dronu, što ih čini mnogo jeftinijim za izgradnju od raketa protivvazdušne odbrane. Takođe, ovi dronovi mogu da lete nisko.

Čini se da Rusija usavršava svoju taktiku i eksperimentiše sa novim tehnologijama kako bi obezbedila prednost u svojim dron i raketnim napadima na položaje ukrajinske vojske i infrastrukturu.

Podsetimo, u Ukrajinu je stigao i novi lovac na ratnu tehniku, dron Molnija-1 sa elementima veštačke inteligencije. Najnoviji jurišni dron tipa aviona sa elementima veštačke inteligencije dodeljen je mornaričkoj pešadiji Pacifičke flote. Uz pomoć novog oružja za samo nekoliko nedelja već je uništeno najmanje 14 jedinica ukrajinske opreme.

Zahvaljujući podršci zapadnih saveznika, Ukrajina je dobila širok spektar osnovnih odbrambenih sistema, a svakodnevno tvrdi da, iako se suočava sa nedostatkom protivvazdušnih raketnih sistema, zadržava sposobnost da se suprotstavi ruskim vazdušnim udarima.

oruzjeonline.com

BONUS VIDEO - RUSKI TOP GAN: Piloti ruske severne flote izvode vežbe iznad Barencovog mora

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZABORAVLJENA SRPSKA IMENA: Pogledajte kako su se zvali naši preci prema turskom popisu iz 1455. godine (FOTO)