AMERIKANCI U STRAHU, UPOZORENJE NETANJAHUU: Situacija bi mogla da se otme kontroli ukoliko prejako udarite Hezbolah

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

29. 07. 2024. u 18:03

ADMINISTRACIJA predsednika SAD Džozefa Bajdena upozorila je izraelske zvaničnike da će se "situacija oteti kontroli" ako u odgovoru na napad na Golanskoj visoravni pogode ciljeve Hezbolaha u Bejrutu, izjavili su izraelski i američki anonimni zvaničnici za "Aksios".

АМЕРИКАНЦИ У СТРАХУ, УПОЗОРЕЊЕ НЕТАНЈАХУУ: Ситуација би могла да се отме контроли уколико прејако ударите Хезболах

Foto Tanjug/AP

Izraelski ratni bezbednosni kabinet sastao se u nedelju kako bi razmotrio opcije za vojni odgovor na raketni napad u kojem je poginulo 12 dece i tinejdžera, uključujući opciju izvođenja napada u glavnom gradu Libana, rekli su izraelski zvaničnici.

Tel Aviv je za napad optužio Hezbolah, dok je libanska militantna organizacija negirala optužbe, tvrdeći da je u pitanju bio zalutali projektil izraelske "gvozdene kupole".

Izraelski zvaničnik je rekao da je viši savetnik predsednika Bajdena Amos Hohštajn izraelskom ministru odbrane Joavu Galantu rekao da Tel Aviv ima pravo da se brani od Hezbolaha, ali mora da izbegne sveopštu eskalaciju i minimizira civilne žrtve.

Izraelski zvaničnik je dodao da je Hohštajn bio zabrinut da će Hezbolah odgovoriti raketama dugog dometa ako Izraelske odbrambene snage (IDF) napadnu Bejrut, što bi verovatno dovelo do još dalje eskalacije.

-Definitivno mislimo da je napad IDF-a na Bejrut potencijalna crvena linija za Hezbolah, rekao je američki zvaničnik.

"Aksios" navodi da i ratni kabinet i IDF žele da odgovor Hezbolahu bude jači nego bilo koji dosadašnji napad, ali i da izbegnu sveopšti rat. IDF smatra da bi jak odgovor doveo do nekoliko dana borbi visokog intenziteta koje bi bilo teško sprečiti da se otmu kontroli, dodaje portal, pozivajući se na zvaničnike.

-Jasno je da će obe strane načiniti korak dalje nego što su do sada, ali nije jasno da li mogu da izbegnu pad u ambis, rekao je jedan izraelski zvaničnik.

(rt.rs)

BONUS VIDEO - RUSKI TOP GAN: Piloti ruske severne flote izvode vežbe iznad Barencovog mora

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZABORAVLJENA SRPSKA IMENA: Pogledajte kako su se zvali naši preci prema turskom popisu iz 1455. godine (FOTO)