GORI ABRAMS ZAGLAVLJEN U BLATU: Stigao ga ruski “krasnopolj”

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

29. 07. 2024. u 19:00

RUSKA vojska je u blizini Avdejevke, u zoni Specijalne vojne operacije, uništila još jedan američki tenk "abrams" doniran Oružanim snagama Ukrajine, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

ГОРИ АБРАМС ЗАГЛАВЉЕН У БЛАТУ: Стигао га руски “краснопољ”

Foto Tanjut/RVvoenkor

-Posada samohodne artiljerijske haubice 2S19 "msta-s" centralne grupe snaga je visokopreciznom municijom "krasnopolj" uništila tenk M1 "abrams" američke proizvodnje, navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva.

Ruski artiljerci su tokom borbenog zadatka sarađivali sa posadom bespilotne letelice "orlan-30" koja im je prosledila koordinate cilja.

Odmah nakon što su uništili američki tenk, ruski vojnici su promenili položaj, kamuflirali se i sakrili u bunker, kako ne bi bili otkriveni.

"Dugo smo ga lovili, i, eto, našli smo ga. Našli smo ga jer ne može da se kreće našim putevima – bio je zaglavljen u blatu i potonuo je", rekao je komandant haubice s kodnim imenom "Osmi".

Nijedan član ukrajinske posade se nije spasao, dodao je ruski vojnik. "Nisu imali vremena da bilo išta urade. Pokušali su da izađu, ali su proklizali. Pokušavali su da se izbore sa blatom, ali nisu uspeli, jer njihova vozila nisu konstruisana za kretanje ovakvim terenom", objasnio je ruski vojnik.

SAD su u januaru 2023. godine Ukrajini poslale "abrams" tenkove nakon višemesečnog moljakanja i tvrdnji Kijeva da su američki tenkovi od životnog značaja za ukrajinske snage, te obećanja da će tokom letnje "kontraofanzive ukrajinske vojske" probiti rusku odbranu.

Međutim, Ukrajina je, ubrzo nakon što je dobila "abramse" i suočila ih sa ruskom vojskom, prestala da ih koristi – nisu mogli protiv ruskih dronova, pokazali su se kao "previše ranjivi na bojnom polju" – kako su to preneli zapadni mediji.

Naime, u to vreme je već pet od 31 tenka, koliko ih je bilo na raspolaganju ukrajinskoj vojsci, bilo izgubljeno.

(rt.rs)

BONUS VIDEO - RUSKI TOP GAN: Piloti ruske severne flote izvode vežbe iznad Barencovog mora

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NADAL POSLE PORAZA: Rafa otvorio dušu nakon što je izgubio od Novaka Đokovića