MINISTARSTVO ZDRAVLJA PROGLASILO NOVU EPIDEMIJU: Stanje u Pojasu Gaze sve gore

Дејана Калинић
Dejana Kalinić

29. 07. 2024. u 18:31

MINISTARSTVO zdravlja u Gazi kojim upravlja Hamas danas je proglasilo epidemiju poliovirusa na čitavoj teritoriji te palestinske enklave, okrivljujući za to izraelsku vojnu ofanzivu.

МИНИСТАРСТВО ЗДРАВЉА ПРОГЛАСИЛО НОВУ ЕПИДЕМИЈУ: Стање у Појасу Газе све горе

Foto: Tanjug/AP

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je prošle nedelje da postoji veliki rizik od širenja tog virusa u Pojasu Gaze i van njenih granica zbog izuzetno loše zdravstvene i sanitarne situacije u toj enklavi razorenoj ratom, ali tek treba da proglasi epidemiju, javio je Rojters.

Izvršna direktorka UNICEF-a Ketrin Rasel izjavila je pre nekoliko dana da je otkriće poliovirusa u Pojasu Gaze "izuzetno uznemirujuće”, rekavši da to dodatno pogoršava status ove okupirane teritorije kao jednog od "najopasnijih mesta na svetu za decu".

Ketrin Rasel je tokom posete Australiji podsetila da humanitarni radnici svakodnevno rizikuju svoje živote kako bi pomogli palestinskim civilima dok istovremeno Izrael sprovodi svoju razornu vojnu kampanju u toj okupiranoj palestinskoj enklavi, preneo je Gardijan.

Ona je ukazala da je UNICEF pomogao u sprovođenju testova uzoraka otpadnih voda u Pojasu Gaze koji su pokazali prisustvo poliovirusa, što je, prema njenim rečima "izuzetno uznemirujuće".

Direktorka UNICEF-a je izrazila zabrinutost i zbog širenja drugih zaraznih bolesti poput kolere u Pojasu Gaze.

(Tanjug)

BONUS VIDEO: TURSKA VOJNA VEŽBA: U znak sećanja na 50 godišnjicu turske vojne operacije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ĐOKOVIĆ RAZBIO NADALA! Ne pomaže ni bezobrazluk sudije, Novak deklasirao kralja šljake - ide po olimpijsko zlato!