OSTVARUJU SE CRNE SLUTNJE U KIJEVA: Rusija se kreće ka strateškom putu snabdevanja na istoku Ukrajine

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

29. 07. 2024. u 19:37

RUSKE snage fokusiraju svoje najteže napade u blizini strateškog istočnog ukrajinskog grada Pokrovska, saopštio je Kijev u ponedeljak, dok Moskva preseca ključnu rutu ukrajinskog snabdevanja više od 29 meseci od svoje potpune invazije.

ОСТВАРУЈУ СЕ ЦРНЕ СЛУТЊЕ У КИЈЕВА: Русија се креће ка стратешком путу снабдевања на истоку Украјине

Foto Tanjug/AP


Borbe na Pokrovskom frontu bile su najžešće bilo gde na istoku zahvaćenom ratom, saopštio je Generalštab u redovnom ažuriranju izvešta ja sa bojnog polja, dodajući da je Ukrajina tamo odbila 52 ruska napada u poslednja 24 sata.

Pokrovsk, transportno čvorište sa predratnim stanovništvom od 61.000, nalazi se na glavnom putu koji služi kao važan put za snabdevanje drugim zaraćenim ispostavama koje drže Ukrajinci, kao što su gradovi Časov Jar i Kostantinovka u regionu Donjecka. Neki stanovnici su pobegli tokom rata, ali su se drugi tamo nastanili nakon što su pobegli negde drugde.

-Od danas je grad udaljen 20 km (12 milja) od linije fronta, rekao je Serhij Dobriak, načelnik gradske vojne administracije, za američki Radio Slobodna Evropa.

Severoistočno od grada, ruske trupe su napredovale još bliže strateškom putu. Moskva je u subotu preuzela kontrolu nad selom Lozovatskoje, koje se nalazi na oko 6 km od njega. Ukrajina nije komentarisala tu tvrdnju.

Foto: Profimedia

Dobriak je rekao da su mnogi stanovnici Pokrovska nerado odlučili da se evakuišu. On je ocenio da trenutno stanovništvo ima 60.000, uključujući 4.000 dece.

-Najveća koncentracija neprijateljskih napada bila je oko Želanija i Novoaleksandrovke“, rekao je ukrajinski Generalštab, misleći na dva sela koja se nalaze istočno od Pokrovska.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su njene snage zauzele i sela Progres, Jevgenovka i Vovče. Sva tri naselja leže istočno od Pokrovska. Kijev nije komentarisao tu tvrdnju.

Regionalni guverner Donjecka rekao je da su najmanje tri osobe poginule, a tri ranjene u ruskom granatiranju Torecka, još jednog grada koji se potresa od teških borbi poslednjih nedelja.

Dobriak je rekao da se civili iz Torecka evakuišu u Pokrovsk.

Rusija je započela svoju invaziju u punom obimu u februaru 2022. i još uvek zauzima skoro petinu Ukrajine. Ukrajinske snage su odbacile Ruse od predgrađa Kijeva početkom rata i ponovo zauzele teritoriju na istoku i jugu kasnije 2022. Ali od neuspele kontraofanzive 2023. godine, kijevske trupe su ove godine uglavnom bile u defanzivi.

(Reuters)

BONUS VIDEO - RUSKI TOP GAN: Piloti ruske severne flote izvode vežbe iznad Barencovog mora

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ZABORAVLJENA SRPSKA IMENA: Pogledajte kako su se zvali naši preci prema turskom popisu iz 1455. godine (FOTO)