JUŽNOKOREJSKI OBAVEŠTAJCI: Severna Koreja koristila ruski motor za lansiranje satelita

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

29. 07. 2024. u 19:47

POSLANIK u južnokorejskom parlamentu Li Seong-Kvon nakon sastanka sa predstavnicima Nacionalne obaveštajne službe izjavio je da je Severna Koreja najverovatnije koristila motor ruske proizvodnje tokom neuspelog lansiranja izviđačkog satelita u maju.

ЈУЖНОКОРЕЈСКИ ОБАВЕШТАЈЦИ: Северна Кореја користила руски мотор за лансирање сателита

Foto: Printskrin/Ruptly

Prema saopštenju Severne Koreje, satelit koji je eksplodirao nekoliko minuta nakon poletanja, koristio je novi "motor sa tečnim kiseonikom i naftom".

Međutim, prema Nacionalnoj obaveštajnoj službi Južne Koreje, nema naznaka da je DNRK samostalno razvila takav motor, a veruje se da je dobijen od Rusije, prenosi Rojters.

-S obzirom na to da su u motoru prvi put korišćeni tečni kiseonik i ulje, Severna Koreja je verovatno dobila tehničku podršku Rusije", rekao je član parlamentarnog odbora za obaveštajne poslove.

Pored toga, prema južnokorejskim obaveštajnim službama, Rusija je takođe pomogla Pjongjangu da lansira svoj prvi obaveštajni satelit u novembru prošle godine, što je bilo uspešno. To se dogodilo dva meseca nakon posete severnokorejskog lidera Kim Džong Una Rusiji. Tada je Putin obećao da će pomoći DNRK u razvoju satelita.

Putin je posetio Pjongjang u junu, a dve zemlje su potpisale pakt o "sveobuhvatnom strateškom partnerstvu".

(Tanjug)

BONUS VIDEO - RUSKI TOP GAN: Piloti ruske severne flote izvode vežbe iznad Barencovog mora

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ĐOKOVIĆ POSLE MEČA NAŠAO PROVOKATORA! Evo šta je Novak učinio kada se završio derbi sa Nadalom na Olimpijskim igrama!