RUŠENJE AMERIČKOG SNA: Da li Putin miri Indiju i Kinu?

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

29. 07. 2024. u 20:00

INDIJSKA ministarka finansija Nirmala Sitharaman podržala je predlog ekonomskog savetnika da se zemlja otvori za direktne investicije iz Kine, koje su praktično zamrznute od sukoba na kinesko-indijskoj granici 2020.

РУШЕЊЕ АМЕРИЧКОГ СНА: Да ли Путин мири Индију и Кину?

Foto Tanjug/AP

Predloženo otvaranje prema Kini – uprkos američkoj diplomatskoj akciji u regionu – usledilo je nakon posete indijskog premijera Narendre Modija Rusiji i susretu sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom ranije ovog meseca.

List "Ejža tajms" preneo je da je indijski premijer zatražio od Putina da pomogne Indiji da reši dugogodišnji granični spor sa Kinom.

Rusko posredovanje, koliko god bilo neformalno, dovelo bi do diplomatske revolucije i skršilo nadu Amerike da će okupiti azijske zemlje protiv Kine, naveo je list.

Demografska kriza u nemuslimanskim delovima Azije "gurnula" je Indiju, Rusiju i Kinu ka strateškom zbližavanju, a sukob u Ukrajini je spojio ove potencijalne rivale.

Beskrajni apetit Indije za jeftinom ruskom naftom podstakao je uvoz iste na 67 milijardi američkih dolara u 2023. sa samo 8,7 milijardi dolara u 2022. Indija, takođe, deluje kao ruski "agent za distribuciju", preprodajući rusku naftu i destilate trećim zemljama.

Važno je napomenuti da, iako Indija i Kina imaju trajni granični spor, Indija se nikada nije pridružila SAD i njihovim saveznicima u osudi odnosa Pekinga prema Ujgurima. Sjedinjene Države su u međuvremenu optužile Indiju za kršenje ljudskih prava nad njenom muslimanskom manjinom.

Trgovina Kine sa Globalnim jugom, posebno Indijom, unapredila je izglede za zbližavanje dve najveće zemlje sveta.

Indija zavisi od kineskih lanaca snabdevanja kako bi podržala svoju izvoznu industriju. Uvozi komponente i dobra iz Kine i sklapa gotove proizvode za razvijena tržišta, kao i Meksiko, Vijetnam, Indonezija i drugi kineski trgovinski partneri.

Indijski uvoz iz Kine se više nego udvostručio od epidemije kovida, pošto se najveći deo kineske izvozne trgovine pomerio iz SAD i Evrope ka Globalnom jugu.

Sa druge strane, SAD su uvek zamišljale da će Indija biti protivteža uticaju Kine u Aziji, podseća "Global tajms".

-Uspon Indije ima potencijal da stvori onu vrstu Azije koju su Amerikanci oduvek želeli da vide... Kina koja se razvila ogromnom brzinom ima iluziju da može da dominira celom Azijom i da u njoj uvede red. Uspon Indije – a pratiće ga Vijetnam, Indonezija, mnoge druge azijske države – ekonomski razvoj Indije do njenog punog potencijala okončaće tu iluziju Kine... Kako se Indija razvija, ona će pokazati Kini da je njen put ka hegemoniji zatvoren, naveo je kolumnista "Volstrit džornala" Volter Rasel Mid.

Suprotno Midovim željama, izvozna sposobnost Kine je magnet koji privlači sve azijske ekonomije oko njene ekonomske sfere. Za razliku od Mida, Kina ne želi da "nametne red" Aziji ali želi da uključi Aziju u svoju širu ekonomsku sferu.

I to nije jedini razlog privlačnosti Kine, navodi "Ejža tajms". I Kina i Indija i Rusija imaju muslimansku manjinu. u Aziji, Kina čisti haos koji su Amerikanci ostavili posle sramnog povlačenja iz Avganistana gradeći železnicu, puteve i uspostavljajući internet veze i ulažući u zemlje koje bi mogle da predstavljaju budući izvor nestabilnosti.

Kina, Indija i Rusija imaju zajednički interes da stabilizuju muslimansko stanovništvo Azije. Samo Kina ima resurse da to postigne kroz ekonomski razvoj.

(rt.rs)

BONUS VIDEO - RUSKI TOP GAN: Piloti ruske severne flote izvode vežbe iznad Barencovog mora

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZABORAVLJENA SRPSKA IMENA: Pogledajte kako su se zvali naši preci prema turskom popisu iz 1455. godine (FOTO)