VARNICE LETE NA SVE STRANE: Diplomatski spor između Mađarske i Poljske u punom jeku

Дејана Калинић
Dejana Kalinić

29. 07. 2024. u 21:36

IZMEĐU Poljske i Mađarske je izbio diplomatski spor nakon govora Viktora Orbana u Rumuniji u subotu, kada je mađarski premijer kritikovao "dvoličnu" poljsku politiku, navodeći kolika je vrednost trgovine Poljske i Rusije i pored sankcija EU.

ВАРНИЦЕ ЛЕТЕ НА СВЕ СТРАНЕ: Дипломатски спор између Мађарске и Пољске у пуном јеку

Foto: Pixabay/Tanjug AP

Zamenik poljskog ministra spoljnih poslova Vladislav Teofil Bartoševski je u oštrom odgovoru Orbanu u nedelju tvrdio da Poljska "za razliku" od Mađarske, ne sarađuje sa Moskvom, i predložio Budimpešti napusti EU i NATO ako joj se ne sviđa politika tih organizacija.

Ubrzo nakon toga, mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto je na društvenim mrežama sugerisao da reakcija Bartoševskog pokazuje da "istina boli".

Mađarska je "dugo vremena trpela provokacije i licemerje" aktuelne poljske vlade zarad dobrosusedskih odnosa, rekao je Sijarto, ali sada je "čaša puna", rekao je on.

Dok aktuelna poljska vlada "osuđuje i optužuje" Mađarsku za uvoz sirove nafte iz Rusije, a, "ako dobro pogledamo spisak kupaca jedne od najvećih ruskih naftnih kompanija, tamo ćemo sigurno naći i Poljake", rekao je Sijarto, ne navodeći detalje.

Pre eskalacije u Ukrajini, Poljska je uvozila sirovu naftu preko ruskog naftovoda "Družba" i preko terminala na Baltičkom moru u Gdanjsku. Ruska nafta je činila 60 odsto od ukupnog poljskog uvoza ovog energenta 2022. godine. 

Prošle godine je istekao ugovor Poljske sa ruskom državnom firmom "Rosnjeft", a ugovor sa ruskom kompanijom "Tatnjeft" je prevremeno raskinut.

Brisel je 2022. zabranio kupovinu, uvoz ili prekomorski transfer ruske sirove nafte i određenih naftnih derivata u EU. Mađarska i Slovačka su izuzete iz zabrane zarad energetske stabilnosti, i odobreno im je da uvoze rusku naftu putem cevovoda.

Ruska nafta je "apsolutno neophodna" za funkcionisanje Mađarske, rekao je Sijarto.

Od eskalacije sukoba, Mađarska se pokazala kao glasni protivnik politike EU o naoružavanju Ukrajine, i takođe je blokirala tranše novca za Kijev.

Visoko pozicionirani političari EU osudili su ranije ovog meseca mađarskog premijera Viktora Orbana zbog njegove "mirovne misije", tokom koje je posetio Kijev, Moskvu, Peking i Vašington.

Poljski ministar spoljnih poslova Radoslav Sikorski optužio je u ponedeljak Orbana za "egoizam" i naveo da postupci Mađarske "izazivaju opštu iritaciju" u EU.

Poljska je bila među najglasnijim pristalicama naoružavanja Ukrajine u sukobu s Rusijom. Varšava je služila kao primarni kanal NATO-a za isporuke oružja, municije i opreme Kijevu, uz tvrdnju da time ne čini sebe stranom u sukobu.

(RT Balkan)

BONUS VIDEO: PROPALESTINSKI PROTESTANTI U VAŠINGTONU: Pogledajte kako spaljuju lik Netanjahua

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZABORAVLJENA SRPSKA IMENA: Pogledajte kako su se zvali naši preci prema turskom popisu iz 1455. godine (FOTO)