"SAMO URSULA ŽELI DA SE BORI VEČNO I OBEĆAVA PODRŠKU UKRAJINI..." Prognoze bivšeg zamenika ruskog premijera - U vazduhu oseća miris mira

Дејана Калинић
Dejana Kalinić

30. 07. 2024. u 15:14

NESPREMNOST zapadnih sila da pojačaju pomoć Ukrajini znači da je malo verovatno da će se situacija na liniji fronta poboljšati za Kijev, smatra bivši zamenik ruskog premijera Alfred Koh.

САМО УРСУЛА ЖЕЛИ ДА СЕ БОРИ ВЕЧНО И ОБЕЋАВА ПОДРШКУ УКРАЈИНИ... Прогнозе бившег заменика руског премијера - У ваздуху осећа мирис мира

Foto: Tanjug/AP

Zvaničnik iz Jeljcinove ere, koji je preuzeo dužnost 1997. pod tadašnjim premijerom Viktorom Černomirdinom, sada navodno živi u Nemačkoj i vodi "ratne dnevnike" o sukobu u Ukrajini.

- Generalno, već postoji toliko mirovnih planova, od stvarnog Orbanovog plana do mitskog Erdoganovog plana, da se u vazduhu oseća definitivan miris mira - napisao je Koh na Telegramu u ponedeljak, napominjući da samo predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen "želi da se bori večno i obećava nepokolebljivu podršku Ukrajini".

Međutim, Fon der Lajen nema oružje, rekao je on, napominjući da nemački kancelar Olaf Šolc i drugi lideri država EU "nisu spremni da naglo povećaju vojne isporuke Ukrajini".

Koh je dalje napisao da "bez toga, malo je verovatno da će se situacija na frontu značajno promeniti u korist Ukrajine… I to je konačno shvaćeno u Kijevu".

Vladimir Zelenski, kako piše Koh, nastavlja svoj čudan ples oko drugog mirovnog samita i zahteva da Rusija bude prisutna na njemu, ali nije mi baš jasno, dodaje, koje će Zelenski učiniti napore kako bi Rusija došla na taj samit.

Prethodni "inauguracioni" samit prošao je bez traga, ali Zelenski nastavlja da se pretvara da je postigao neki napredak na njemu, dodao je on.

Ukrajina od 2022. promoviše svoju "formulu mira", koja zahteva da Rusija povuče svoje trupe sa svih teritorija koje Kijev smatra svojim. Prvu mirovnu konferenciju Zelenskog je prošlog meseca organizovala Švajcarska. Moskva je više puta odbacivala mirovni plan Kijeva kao odvojen od stvarnosti i nije učestvovala u tom događaju.

Kijev je do sada odbijao sve međunarodne mirovne poteze, ali je ranije ovog meseca Zelenski signalizirao da želi da okonča sukob "što je pre moguće" i da je spreman da razgovara sa Rusijom bez obzira na to ko je na čelu zemlje.

On je ukazao na mogućnost održavanja druge mirovne konferencije kao način za postizanje ovog cilja.

Međutim, ovo je u suprotnosti sa dekretom koji je Zelenski potpisao u jesen 2022. kojim se izričito zabranjuju pregovori s ruskim predsednikom.

Moskva je više puta govorila da je otvorena za razgovore sa Kijevom, ali da mnoga pitanja – uključujući legitimitet Zelenskog kao šefa države i mešanje Zapada – moraju da budu rešena da bi bilo kakav smislen razgovor počeo.

(RT internešenel)

BONUS VIDEO: PROSLAVA RATNE MORNARICE: Vladimir Putin prisustvovao glavnoj paradi u Sankt Peterburgu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE MOGUĆE?! Ruskinja u Rusiji otplivala brže nego što je olimpijska šampionka u Parizu, evo šta će joj se desiti!