SU-57 KRSTARI NEBOM UKRAJINIE: Kijev nema odbrane dok ruski stelt lovci 5. generacije uništavaju ciljeve (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

30. 07. 2024. u 20:00

RUSKI vazduhoplovni konglomerat, United Aircraft Corporation (UAC – Ujedinjena vaazduhiplovna korporacija), neformalno je potvrdio raspoređivanje Su-57 Felon, „stelt lovca pete generacije“, u ratu u Ukrajini.

СУ-57 КРСТАРИ НЕБОМ УКРАЈИНИЕ: Кијев нема одбране док руски стелт ловци 5. генерације уништавају циљеве (ВИДЕО)

Foto printskrin youtube military update

Ova primena dolazi zajedno sa poznatijim avionima Su-34 Fullback i Su-35 Flanker-E.

U izjavi za državnu novinsku agenciju TASS, UAC je istakao da je lovac Su-57 vešt u obavljanju misija čak i u uslovima guste neprijateljske protivvazdušne odbrane, zbog svoje napredne prikrivenosti i karakteristika preživljavanja. Konstruktorski biro Suhoj nastavlja da radi na unapređenju i proširenju misijskih sposobnosti Severnog vojnog okruga.

Iako detalji o poboljšanjima lovaca Su-57 raspoređenih u Ukrajini nisu otkriveni, izjave ruskog proizvođača ove godine sugerišu da je fokus u ovoj fazi na poboljšanje proizvodnje.

Na primer, UAC tvrdi da će od 2024. godine Su-75 pokretati motor Izdelije 30. Ova nadogradnja obećava bolji potisak i poboljšanu efikasnost potrošnje goriva u poređenju sa starijim motorima AL-41F1.

U još jednom značajnom ažuriranju za 2024. godinu, UAC ističe napredak u avionici Su-57. Avion sada ima najsavremeniji radarski sistem sa proširenim dometom detekcije i superiornim mogućnostima praćenja ciljeva. Pored toga, UAC tvrdi da će biti unapređena stelt tehnologija za 2024.

Foto printskrin youtube military update/Tanjug/AP

Nadogradnja naoružanja je takođe bila fokusna tačka za Su-57 2024. Borbeni avion sada nosi širi spektar najsavremenijih raketa vazduh-vazduh i vazduh-zemlja, uključujući najnovije iteracije raketa R-77 i R-37M, prema ruskim izvorima. Štaviše, kokpit je preuređen kako bi se poboljšala svest pilota o situaciji i smanjilo opterećenje.

TASS prenosi da Su-57, zajedno sa Su-34 i Su-35, čine ključni deo centralnih borbenih operacija Rusije. Ova kombinacija omogućava snažan odgovor na pretnje, navodi ruski proizvođač. Su-34, često nazivan „radnim konjem“ sistema PVO, često deluje pod zaštitom Su-35.

U junu 2022. godine, bivši potpredsednik ruske vlade i sadašnji šef Roskosmosa, Jurij Borisov, zvanično je potvrdio upotrebu Su-57 tokom specijalne vojne operacije. On je napomenuo da su ovi lovci angažovani i za solo i za grupne udarne misije, efektivno razmenjujući informacije i strateški raspoređujući oružje.

Iako se izveštaji razlikuju, uglavnom iz proruskih i nekih ukrajinskih izvora [svi neprovereni], jedan značajan primer borbene upotrebe Su-57 bilo je navodno uništenje TE Tripoljskaja u Kijevu. Ova operacija je navodno uključivala razmeštanje krstarećih raketa H-69.

Razlog za takvu tvrdnju leži u vrsti rakete koja je korišćena, za koju su Ukrajinci dokazali da je bila deo napada. Međutim, važno je napomenuti da pored Su-57, ovu municiju mogu da koriste i drugi lovci poput Su-30, Su-34, Su-35, MiG-29 i MiG-35. Zanimljivo je da je 2023. tadašnji ministar odbrane Sergej Šojgu u intervjuu za ruske medije pomenuo da se Su-57 odlično pokazao u Siriji i Ukrajini.

Početkom juna ove godine, ukrajinska obaveštajna agencija, GUR, izvestila je da su ukrajinske snage uspešno gađale ruski Suhoj Su-57, borbeni avion najnovije generacije, u ruskoj vazdušnoj bazi. GUR je čak dao satelitske snimke da potkrepi svoju tvrdnju.

U Telegramu GUR nije naveo kako je Su-57 pogođen niti koja je ukrajinska jedinica izvela napad. Međutim, poznati ruski proratni vojni bloger, poznat kao Fighterbomber, koji je specijalizovan za avijaciju, potvrdio je izveštaj i dodao da je Su-57 pogodio dron.

Prema GUR-u, avion Su-57 bio je parkiran na aerodromu Ahtubinsk, 589 km [366 milja] od linija fronta u Ukrajini, pozicioniran između ukrajinskih i ruskih snaga.

-Satelitski snimci pokazuju da je letelica bila netaknuta 7. juna, ali su do 8. juna u blizini bili jasno vidljivi krateri od eksplozije i požara, naveo je GUR. Ove slike su objavljene zajedno sa najavom.

SU-57 DIZAJN

Su-57, takođe poznat kao Suhoj PAK FA ili T-50, je višenamenski borbeni avion pete generacije koji je razvio ruski Konstruktorski biro Suhoj. Dizajniran je za obavljanje nadmoći u vazduhu i misija napada i uključuje prikrivenost, supermanevarsku sposobnost i naprednu avioniku kako bi osigurao svoju konkurentnost u odnosu na savremene borbene avione.

Dimenzije Su-57 uključuju dužinu od približno 20,1 metar [65,9 stopa], raspon krila od 14,1 metar [46,3 stopa] i visinu od oko 4,74 metra [15,6 stopa]. Ove dimenzije doprinose njegovoj aerodinamičkoj efikasnosti i prikrivenosti sposobnosti.

Pogonski sistem Su-57 sastoji se od dva turboventilatorska motora Saturn izdelije 117 ili AL-41F1. Ovi motori obezbeđuju letelici maksimalnu brzinu od oko 2 maha (približno 1550 mph) na visini i sposobnost superkrstarenja, omogućavajući mu da izdrži nadzvučne brzine bez naknadnog sagorevanja.

Foto Rosoboronexport

Što se tiče tehničkih karakteristika, Su-57 ima napredne kompozitne materijale za smanjenje radarskog poprečnog preseka, mlaznice za vektor potiska za poboljšanu manevarsku sposobnost i unutrašnji odeljak za oružje za održavanje nevidljivosti. Opremljen je sofisticiranim radarskim sistemom, uključujući N036 Bielka AESA radar, koji pruža superiorne mogućnosti praćenja i ciljanja.

Kontrolni sistemi Su-57 uključuju digitalni fly-by-wire sistem, koji poboljšava stabilnost i manevrisanje aviona elektronskim upravljanjem površinama leta. Ovaj sistem omogućava precizno rukovanje i odziv tokom složenih manevara iz vazduha.

Komplet avionske opreme Su-57 je veoma napredan, sadrži staklenu kabinu sa velikim multifunkcionalnim displejima, sistem displeja na šlemu [HMDS] i integrisani sistem elektronskog ratovanja. Ova avionika obezbeđuje pilotu sveobuhvatnu svest o situaciji i sposobnost da istovremeno gađa više ciljeva.

Procenjuje se da je operativni domet Su-57 oko 3.500 kilometara [približno 2.175 milja] bez dopunjavanja goriva. Ovaj domet omogućava avionu da sprovodi misije velikog dometa i održava značajno prisustvo u spornom vazdušnom prostoru.

bulgarianmilitary.com

BONUS VIDEO - RUSKI TOP GAN: Piloti ruske severne flote izvode vežbe iznad Barencovog mora

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ĐOKOVIĆ POSLE MEČA NAŠAO PROVOKATORA! Evo šta je Novak učinio kada se završio derbi sa Nadalom na Olimpijskim igrama!