PRVI LOVAC F-16 SNIMLJEN IZNAD UKRAJINE! Zapad - To ništa ne menja zbog “sovjetskog mentaliteta” ukrajinskih komandanata (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

30. 07. 2024. u 17:30

IZNAD Ukrajine primećen je lovački avion F-16, što je izazvalo živu diskusiju. Prema brojnim izvorima, ovaj avion bi mogao da bude jedan od prvih koji će stići u zemlju u sklopu obećanih isporuka zapadnog naoružanja.

ПРВИ ЛОВАЦ Ф-16 СНИМЉЕН ИЗНАД УКРАЈИНЕ! Запад - То ништа не мења због “совјетског менталитета” украјинских команданата (ВИДЕО)

Foto: Profimedia/Ilustracija

Uprkos žustrim diskusijama i brojnim spekulacijama, tačna lokacija i vreme snimanja lovca ostaje pod znakom pitanja. U izveštaju turskog proukrajinskog tviter naloga je navedeno da nam dostupni video ne omogućava pouzdano utvrđivanje gde i kada su ovi snimci zabeleženi.

Najava je dodala gorivo debati, podstakla spekulacije da bi se stari ili netačni podaci mogli koristiti za stvaranje lažnog utiska o trenutnoj situaciji.

Međutim, ranije je saopšteno da će Ukrajina ove nedelje dobiti lovce F-16, što indirektno može potvrditi informaciju da se na video snimku vidi lovac ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva.

Podsetimo, priviđanja poput ovog danas su već prijavljivana kada su ruski vojni dopisnici navodno videli lovaca F-16 iznad Odese kao i da deluju iz vazdušnih baza u Rumuniji.

KIJEVU ZA SADA ČITAVIH 3 F-16 KOJE OPSLUŽUJU 6 OBUČENIH PILOTA

Sa prvim avionima F-16 Fighting Faalcon, Ukrajinci će se takođe suočiti sa prvim izazovima. A jedan broj stručnjaka i američkih pilota pokazuje da će mentalitet i način borbe komandanata biti najveći izazov.

Sve analize pokazuju da će neposredni uticaj aviona na bojno polje biti ograničen.

Poteškoće će postojati i zbog malog broja letelica i nedostatka obučenih pilota. Tako će, prema američkim i ukrajinskim zvaničnicima koje citira Njujork tajms, ove godine biti obučeno 20 pilota.

Uz teoretska dva pilota po letelici, Ukrajina će moći da koristi maksimum 10 aviona istovremeno za borbene zadatke, navodi se u članku.

Vašington post sugeriše da Ukrajina ove godine neće dobiti više od 20 aviona i da će do kraja leta biti obučeno samo šest pilota.

Foto Tanjug/AP

ZAPAD: UKRAJINA SE SA F-16 NE MOŽETE BORITI U “SOVJETSKOM STILU”

Međutim, drugi zapadni stručnjaci ukazuju na “sovjetski mentalitet” i strategiju čije su “zarobljenici” mnogi ukrajinski komandanti. A da bi se F-16 koristio punim kapacitetom, potrebna je drastična promena ove strategije.

Drugim rečima, Ukrajinci moraju drastično da promene način borbe, jer sovjetski naravno ne valja.

Zapadnjaci tvrde da urajinski komandanti moraju prihvatiti reformu i napustiti sovjetsku doktrinu i taktiku, a ovo nije lako.

Izveštaj istraživačkog centra Instituta Mičel, koji su potpisali stručnjaci Dejvid Deptula i Kristofer Bouvi, pokazuje da će „komandanti ukrajinskih oružanih snaga morati da napuste sovjetsku doktrinu, taktiku, tehnike i procedure u kojima su bili obučeni“.

-Ali stare navike teško umiru. Ukrajinci moraju biti spremni da usvoje nove koncepte i da budu spremni da preprave udžbenike o vojnom zapošljavanju, dodaje se u izveštaju i zaključuje da to neće biti nimalo lako.

Dejvid Deptula, stručnjak sa Instituta Mičel i bivši američki general (u povlačenju) američkih snaga, jedan od onih koji su sačinili izveštaj, u intervjuu za još jedno zapadno glasilo, Business Insider je naglasio da za takvu promenu mentaliteta potrebne su godine.

-Ukrajincima će biti potrebne godine da uspešno pređu sa sovjetskog vojnog modela na zapadnu vojnu doktrinu, kaže on.

-Sovjetska doktrina teži rigidnosti i stavlja komandanta u zavisnosti od početnog plana borbe, a ne da unosi sopstvenu kreativnost i inicijativu u misije na bojnom polju, tvrdi zapadni stručnjak.

Foto USAF/Staff Sgt. Sarah M. McClanahan

PROBLEM “MENTALITETA” UOČEN U KONTRAOFANZIVI 2023. GODINE

-Problem Ukrajine je što je većina njenih visokih oficira školovana u Sovjetskoj armiji, u sovjetskim vojnim akademijama i imaju sovjetski/ruski dojam bojnog polja.

Navedeni izvor podseća da postoji sukob razmišljanja koji se primećuje više od dve godine, od eskalacije sukoba u Ukrajini, kada se visoki ukrajinski oficiri teško prilagođavaju zapadnoj taktici i često se vraćaju sovjetskoj, što je takođe bilo viđeno tokom kontraofanzive 2023. godine, što je dovelo do nesporazuma između Ukrajinaca i sponzora.

-Ovo se postepeno menja kako nova generacija oficira odrasta, tvrdi isti stručnjak.

A Amerikanci se sećaju da su bile potrebne godine da se reformiše vojni sistem i promeni način razmišljanja, pozivajući se na Goldvoter-Nikolsov zakon iz 1986. godine.

Tada se, kako tvrdi stručnjak, “ne samo da eliminisalo rivalstvo između službi u vojnoj oblasti, rivalstvo koje je sprečavalo zajedničke operacije između struktura snaga, već i reformisao komandnu strukturu američke vojske, povećajući moć načelnika štabova i pojednostavljajući vojni lanac komandovanja”.

Međutim, isti izvor tvrdi da je sve ovo mnogo dugo trajalo.

To je ono što će Ukrajinci morati da urade da bi pobedili ili preživeli, garantuje on. “Suočena sa ruskom brojčanom superiornošću i ruskom nadmoći u resursima, Ukrajina mora da maksimizira svoje sposobnosti. To znači fleksibilno i koordinisano ratovanje”.

Navedeni izvor takođe daje primer: “Kopnena artiljerija i rakete mogu se koristiti za uništavanje protivvazdušnih sistema i omogućiti vojnoj avijaciji da pruži vazdušnu podršku koja je od vitalnog značaja u vojnim operacijama”.

F-16 JE RANjIV, A BROJ AVIONA ĆE BITI MALI, REFORME SU NEOPHODNE

Da stvari budu još komplikovanije, veliki broj stručnjaka ističe da su F-16 u ovom trenutku veoma ranjivi u vazdušnom prostoru Ukrajine i da Kijev neće dobiti dovoljno aviona da izdrži gubitke koje bi mogle da izazovu misije potiskivanja ruskih snaga.

-Ove reforme neće biti lake. Trebale su decenije da američka vojska usvoji nove principe zajedničkih operacija i zajedničke strukture uspostavljene Goldvoter-Nikolsovim aktom iz 1986. godine, zaključuje general pred penzijom američkog vazduhoplovstva, Dejvid Deptula.

Sa druge strane, postoje i oni koji smatraju da u ovom sukobu Kijev uspeva da odoleva Moskvi upravo zbog istog mentaliteta, načina razmišljanja i doktrine. Da je ovakav nalet Rusa doživela bilo koja zapadna zemlja sa svojim školama i doktrinama, ne bi izdržala ni deo onoga što je Ukrajina uspela do sada.

oruzjeonline.com

BONUS VIDEO - RUSKI TOP GAN: Piloti ruske severne flote izvode vežbe iznad Barencovog mora

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ĐOKOVIĆ POSLE MEČA NAŠAO PROVOKATORA! Evo šta je Novak učinio kada se završio derbi sa Nadalom na Olimpijskim igrama!