BURA OKO POKUŠAJA UBISTVA TRAMPA SE NE SMIRUJE: Evo šta o svemu kaže novi vršilac dužnosti direktora Tajne službe

Дејана Калинић
Dejana Kalinić

30. 07. 2024. u 16:35

NOVI vršilac dužnosti direktora američke Tajne službe Ronald Rou izjavio je danas tokom svedočenja u Kongresu da ga je sramota velikog bezbednosnog propusta koji je prethodio pokušaju ubistva republikanskog predsedničkog kandidata Donalda Trampa 13. jula na predizbornom skupu u Pensilvaniji.

БУРА ОКО ПОКУШАЈА УБИСТВА ТРАМПА СЕ НЕ СМИРУЈЕ: Ево шта о свему каже нови вршилац дужности директора Тајне службе

Foto: Profimedia

U pripremljenom svedočenju objavljenom pre obraćanja dva senatska odbora, Rou je rekao da je posetio mesto mitinga na otvorenom u Batleru i popeo se na krov obližnje zgrade iz koje je 20-godišnji Tomas Kruks ispalio metke.

- Sramota me je onoga što sam video. Ne mogu da obrazložim zašto taj krov nije bio obezbeđen - rekao je Rou, koji radi za Tajnu službu 25 godina.

Foto: Tanjug/AP

On je priznao očigledan bezbednosni propust nedelju dana nakon što je bivša direktorka tajne službe Kimberli Čitl podnela ostavku pod pritiskom obe strane Kongresa, nakon što je odbila da detaljno iznese bezbednosne nedostatke u svedočenju pred komisijom Predstavničkog doma.

Rou je nastojao da uveri zakonodavce da je od tada preduzeo korake da spreči slične propuste, usred zabrinutosti demokrata i republikanaca oko nastavka političkog nasilja uoči izbora 5. novembra, prenosi Rojters.

- Naložio sam našem osoblju da se postara da svaki bezbednosni plan mesta događaja bude temeljno proveren od strane iskusnijih supervizora pre nego što se primeni - rekao je Rou.

Tajna služba dodala je šest osoba na svoju zaštitnu listu od 13. jula, uključujući republikanskog potpredsednika Džej Di Vensa i njegovu porodicu, kao i nezavisnog predsedničkog kandidata Roberta F. Kenedija, dodao je Rou.

Pokušaj atentata je tema višestrukih istraga odbora Predstavničkog doma i Senata, kao i nove dvostranačke radne grupe koju su osnovali predsednik republikanskog Predstavničkog doma Majk Džonson i lider demokrata Hakim Džefris.

Istražitelji nisu mogli da utvrde jasan motiv Tomasa Kruksa, koga su opisali kao usamljenika bez bliskih prijatelja, koji je vreme navodno provodio sa užom porodicom.

Foto: Printskrin/TikTok

Kako navodi Rojters, fokus je na vremenu od trenutka kada su službenici za sprovođenje zakona prvi put primetili Kruksa do njegovog ubistva od strane Tajne službe.

FBI je u ponedeljak saopštio da je policija prvi put primetila Kruksa više od sat vremena pre nego što je ispalio najmanje osam hitaca ka bivšem predsedniku.

Lokalni službenik je uslikao Kruksa i poslao tu fotografiju drugim službenicima koji su se nalazi na licu mesta. Otprilike 30 minuta kasnije, članovi SWAT tima su videli Kruksa kako koristi daljinomer i gleda sajtove sa vestima, saopštio je FBI.

Na skupu u Batleru, osim Trampa povređene su još dve osobe, dok je jedan muškarac ubijen.

(Tanjug)

BONUS VIDEO: PROPALESTINSKI PROTESTANTI U VAŠINGTONU: Pogledajte kako spaljuju lik Netanjahua

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZABORAVLJENA SRPSKA IMENA: Pogledajte kako su se zvali naši preci prema turskom popisu iz 1455. godine (FOTO)