KIMOV UBICA TENKOVA NA POKLON PUTINU: Severnokorejski raketni sistem „Bulsae-4“ po prvi put primećen u oblasti Harkova (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

30. 07. 2024. u 21:00

SEVERNOKOREJSKI protivtenkovski raketni sistem velikog dometa „Bulsae-4“ otkriven je u oblasti Harkova. Navodno ukrajinsko vazdušno izviđanje otkrilo je sistem na jednom od sektora fronta kada se nalazio na otvorenom prostoru.

КИМОВ УБИЦА ТЕНКОВА НА ПОКЛОН ПУТИНУ: Севернокорејски ракетни систем „Булсае-4“ по први пут примећен у области Харкова (ВИДЕО)

Foto printskrin Iks X@yugoslav_luka

Ovaj sistem je klasifikovan kao NLOS, što mu omogućava da gađa mete bez potrebe da ima direktan pogled na metu. Kompleks se sastoji od lansirnog paketa, uključujući osam kontejnera sa projektilima.

Informacije o severnokorejskom raketnom sistemu u Ukrajini pružaju ukrajinski i zapadni izvori.

Sistem „Bulsae-4“ je savremeno oružje dizajnirano za visoko precizno uništavanje oklopnih ciljeva na velikim daljinama. Prema mišljenju vojnih stručnjaka, ovaj sistem može značajno povećati borbene sposobnosti jedinica koje su njime opremljene zbog velike manevarske sposobnosti i dometa gađanja. Osim izveštaja ukrajinskih medija, još nema zvaničnih komentara o ovom pitanju.

Bulsae-4 je javno prikazala severnokorejska državna televizija 2016. godine, prikazujući protivtenkovsku raketu lansiranu iz helikoptera Mi-2, potvrđujući njegovo stupanje u službu u narednim godinama. Tačan broj Bulsae-4 sistema u upotrebi nije poznat, ali se pretpostavlja da je značajan za jačanje vojnih sposobnosti Severne Koreje.

Bulsae-4 može da pogodi mete izvan vizuelnog dometa na udaljenosti većoj od 10 km. Pošto gotovo da nema tačnih podataka o karakteristikama severnokorejskog oružja, neki izvori procenjuju da je domet ovog sistema do čak 25 kilometara.

Bulsae-4 M-2018 odlikuje se sposobnošću da prenosi video podatke u realnom vremenu operateru, omogućavajući precizno podešavanje ciljanja tokom leta. Prati nebalističku putanju, smanjujući rizik od otkrivanja radara i povećavajući preživljavanje posade.

Lanser Bulsae-4 se sastoji od rotacionog modula od osam raketnih kontejnera postavljenih na šasiju severnokorejskog oklopnog transportera M-2010 sa konfiguracijom točkova 6×6.

Navođena raketa ima velike stabilizatore i način napada na cilj odozgo, gde oklopna vozila imaju najtanji oklop. Raketa je navođena elektro-optičkom glavom u kombinaciji sa komandnim navođenjem preko optičkog kabla.

U poređenju sa sličnim sistemima kao što je izraelski Spike-ER, Bulsae-4 koristi elektro-optičku glavu za navođenje kombinovanu sa navođenjem pomoću optičkog kabla. Ova tehnologija omogućava raketi da manevriše oko prepreka kako bi pogodila skrivene ciljeve, značajno povećavajući sposobnost Severne Koreje da angažuje udaljene i utvrđene ciljeve.

Početkom juna američki Blumberg je izvestio da je Severna Koreja isporučila u Rusiju oko 5 miliona artiljerijskih granata različitog kalibra železnicom.

Ukrajinski izvori odavno tvrde kako Rusi koriste severnokoresjko naoružanje, posebno da su ostaci projektila pronađeni nakon udara na ukrajinske ciljeve ukazuju na to da je reč o severnokorejskoj balističkoj raketi Hvasong-11 (KN-23), sličnoj ruskoj Iskander-M.

Vojna podrška Severne Koreje ruskim ratnim naporima u Ukrajini postala je neviđeni trn u oku zapadu, posebno sa pojavom severnokorejskih projektila i artiljerijske municije na ukrajinskom tlu. Podsetimo, preko 50 država po palicom SAD, sada popularno nazvani “kolektivni zapad” podržava Kijev.

Za Severnu Koreju, raspoređivanje ovih sistema u Ukrajini služi kao praktična provera njihovih sposobnosti u realnim borbenim uslovima.

Ovo raspoređivanje omogućava Pjongjangu da prikupi dragocene podatke o performansama svoje vojne opreme, identifikuje neophodna poboljšanja i ojača svoju reputaciju efikasnog snabdevača oružjem.

Dakle, Kim Džong Un sada ima priliku postići sve ono što zapad uporno pokušava od početka sukoba u Ukrajini, ali za razliku od zapada, bez ikakvih pompeznih najava ili reklama.

oruzjeonline.com

BONUS VIDEO - RUSKI TOP GAN: Piloti ruske severne flote izvode vežbe iznad Barencovog mora

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ĐOKOVIĆ POSLE MEČA NAŠAO PROVOKATORA! Evo šta je Novak učinio kada se završio derbi sa Nadalom na Olimpijskim igrama!