ZELENSKOM SE OVO NEĆE DOPASTI: Zapadni mediji tvrde - Više niko ne očekuje uspeh Kijeva

Дејана Калинић
Dejana Kalinić

30. 07. 2024. u 17:01

VEĆINA zapadnih diplomata i vojnih zvaničnika izgubila je vjeru u uspeh Kijeva u sukobu u Ukrajini i veruje da će Rusija nastaviti da nanosi poraze ukrajinskim snagama, javio je nemački list "Velt", pozivajući se na neimenovane zvaničnike.

ЗЕЛЕНСКОМ СЕ ОВО НЕЋЕ ДОПАСТИ: Западни медији тврде - Више нико не очекује успех Кијева

FOTO: Tanjug/AP

Zvaničnici su izjavili da niko u Briselu ne očekuje da Ukrajina vrati izgubljene teritorije i da su pregovori sa Rusijom jedina ideja za mirno rešenje.

Mediji pišu da, iako se o tome ne razgovara javno, sa ciljem da se održi moral među ukrajinskim vojnicima, situacija u Kijevu je gora nego što se to priča u javnosti, te da je samo pitanje vremena kada će ruska vojska probiti drugu liniju ukrajinske odbrane.

Ni jedan od diplomata koji su govorili za "Velt" ne veruje u mogućnost da Kijev ostvari cilj vraćanja na granice iz 2014. godine. Umesto toga, oni dele mišljenje da će mirovni pregovori početi za šest do devet meseci, nevezano za ishod predsedničkih izbora u SAD.

Prema pisanju lista, Brisel veruje da Zapad, u strahu od eskalacije sukoba, neće povećavati pomoć Ukrajini do nivoa koji će omogućiti kontraofanzivu većih razmera.

Zapadne zemlje i njihovi saveznici uveli su sankcije Rusiji nakon početka ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini u februaru 2022. godine. Moskva je u više navrata napominjala da zapadne sankcije nisu bile uspešne.

Rusija je više puta naglašavala da je spremna za mirovne preogovore, ali je predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski zakonom zabranio da se pregovara sa Moskvom.

(RIA Novosti)

BONUS VIDEO:  PROPALESTINSKI PROTESTANTI U VAŠINGTONU: Pogledajte kako spaljuju lik Netanjahua

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ĐOKOVIĆ POSLE MEČA NAŠAO PROVOKATORA! Evo šta je Novak učinio kada se završio derbi sa Nadalom na Olimpijskim igrama!