OSUĐENI NA DECENIJE ROBIJE: Plaćenici iz Gruzije, Letonije i SAD osuđeni zbog učešća u borbama na strani Ukrajine

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

30. 07. 2024. u 17:25

PLAĆENICI iz Gruzije i Letonije Šota Demetrašvili i Aninjš Atvars, koji su učestvovali u borbama u Donbasu na strani Ukrajine, osuđeni su u odsustvu na ukupno 27 godina zatvora u Rusiji, saopštio je ruski Istražni komitet za RIA Novosti.

ОСУЂЕНИ НА ДЕЦЕНИЈЕ РОБИЈЕ: Плаћеници из Грузије, Летоније и САД осуђени због учешћа у борбама на страни Украјине

Foto Tanjug/AP

Kako se navodi, Demetrašvili je osuđen na 14 godina zatvora, a Atvars na 13. Oni su u Ukrajinu doputovali 2022. godine, a za njima je u međuvremenu izdata i međunarodna poternica.

Kako javljaju RIA Novosti, Demetrašvili je prvo stupio u organizaciju "Gruzijski nacionalni region", koja se u Rusiji smatra za terorističku, gde je prošao vojnu obuku, dok je Atvars obuku prošao u jednom od centara vojne grupacije "Internacionalna legija teritorijalne odbrane Ukrajine".

Oni su, po naređenju Kijeva, učestvovali u oružanom sukobu protiv predstavnika bezbednosnih snaga DNR, LNR i Ruske Federacije, zbog čega su i osuđeni.

RIA Novosti prenose i da je jedan američki plaćenik, veteran američke mornarice rođen 1991. godine, takođe osuđen u odsustvu zbog učešća u borbama na strani Oružanih snaga Ukrajine, zbog čega je i za njim izdata međunarodna poternica. Istražni komitet Rusije poručuje da je prikupio sve potrebne dokaze, koji potvrđuju učešće ovog pojedinca u borbama u okviru SVO. Prema podacima istrage, Amerikanac je 2022. doputovao preko Poljske u Ukrajinu, nakon čega je počeo da ratuje protiv snaga DNR-a i ruske armije. I on je, kako prenose mediji, prošao vojnu obuku u kampu Internacionalne legije u Ukrajini.

(rt.rs)

BONUS VIDEO - RUSKI TOP GAN: Piloti ruske severne flote izvode vežbe iznad Barencovog mora

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ĐOKOVIĆ RAZBIO NADALA! Ne pomaže ni bezobrazluk sudije, Novak deklasirao kralja šljake - ide po olimpijsko zlato!