SAD PONOVO TESTIRALE HIPERSONIČNO NAORUŽANJE: Pentagon i Bela kuća ćute, ishod nepoznat

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

30. 07. 2024. u 17:45

ORUŽANE snage SAD ponovo su testirale hipersonično oružje, rekao je za TASS portparol Pentagona, dodajući da je probno lansiranje izvršeno na Floridi.

САД ПОНОВО ТЕСТИРАЛЕ ХИПЕРСОНИЧНО НАОРУЖАЊЕ: Пентагон и Бела кућа ћуте, исход непознат

Foto US Army

-Armija i Ratna mornarica SAD su nedavno počeli ispitivanje nenuklearnog hipersoničnog sistema u bazi Svemirskih snaga SAD u Kejp Kanaveralu na Floridi. Ovi testovi su važan iskorak u razvoju hipersonične tehnologije koja će se brzo razmeštati, izjavio je zvaničnik američkog Ministarstva odbrane.

Prema njegovim rečima, Vojska SAD je dobila "važne informacije o funkcionisanju opreme i softvera", koje će joj pomoći da se približi raspoređivanju hipersoničnog naoružanja.

On je potvrdio i da su slični testovi bili obavljeni ranije tokom godine, a poznato je da je 28. juna izvršeno testiranje sistema LRHV (Long Range Hypersonic Weapon) i njegove mornaričke verzije CPS (Conventional Prompt Strike).

Inače, američka vojska namerava da kopnenu verziju, tj. LRHV rasporedi u Nemačkoj zajedno sa lanserima "tomahavka" i sistemima SM-6.

Ono što portparol Pentagona nije rekao ruskoj agenciji, jeste da li je testiranje bilo uspešno, a izbegao je i da iznese detalje o kojim sistemima je reč.

Međutim, prema pisanju portala "Nešenel" od 25. jula, sa velikom sigurnošću se može zaključiti da je tokom najskorijeg ispitivanja na Floridi testiran upravo LRHV.

Razlog za to jeste što je pre testa, američka vojska izdala obaveštenje o vazdušni misijama, odnosno "notam" (Notices to Air Missions) za prostor u kome je obavljen i prošli test. Tako se navodi da je Savezna uprava za avijaciju SAD na svom sajtu u četvrtak 25. jula objavila dva Notama za vazdušni prostor jugoistočno od baze Kejp Kanaveral.

-Ti "notami" su gotovo identični onima od prethodnih pokušaja lansiranja jer je ovaj test odlagan više puta, napisao je vojni stručnjak Etjen Markuz na društvenoj mreži Iks.

Iako test nije odložen, nije poznato da li je bio uspešan, budući da Pentagon za sada nije objavio nikakve informacije o njegovim rezultatima.

(rt.rs)

BONUS VIDEO - RUSKI TOP GAN: Piloti ruske severne flote izvode vežbe iznad Barencovog mora

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZABORAVLJENA SRPSKA IMENA: Pogledajte kako su se zvali naši preci prema turskom popisu iz 1455. godine (FOTO)