AMERIČKI OBAVEŠTAJCI O “RUSKOJ VEZI”: Ponovo mešanju Rusije, Kine, Irane u predsedničke izbore u SAD

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

30. 07. 2024. u 18:11

AMERIKANCI bi da održe demokratske predsedničke izbore, ali im u tome "opet" smetaju Rusija, Kina i Iran, koji, kako tvrde američki obaveštajci, regrutuju Amerikance za širenje propagande u njihovom interesu.

АМЕРИЧКИ ОБАВЕШТАЈЦИ О “РУСКОЈ ВЕЗИ”: Поново мешању Русије, Кине, Иране у председничке изборе у САД

Foto Tanjug-AP

Ponavlja se, dakle, stara priča o "ruskoj vezi" koja je plasirana i tokom prethodnih američkih izbora, iako se montirana afera "Rusijagejt" o kojoj su demokrate na sva usta pričale, srušila kao kula o karata jer rusko mešanje u izbore nikad nije dokazano.

Kancelarija direktora nacionalne obaveštajne službe tako tvrdi da su neki građani SAD svesno pomagali stranim vladama da „zasade, promovišu i dodaju kredibilitet narativima koji služe interesima stranih aktera“, Drugi u SAD su "prevareni" da pomažu stranim akterima, navodi se u izveštaju.

Obaveštajni zvaničnici nisu govorili o imenima američkih predsedničkih kandidata, ali "Blumberg" iz njihovih komentara čita da je "jasno da veruju da Rusija pokušava da pomogne republikanskom kandidatu Donaldu Trampu, dok Iran nastoji da potkopa njegovu kandidaturu".

Ruski operativci su, kako se tvrdi, posebno, preduzeli napore da izgrade i iskoriste mreže američkih i zapadnih "ličnosti" za stvaranje i širenje narativa koji su "prijateljski raspoloženi prema Rusiji", navodi se u izveštaju.

-Ovi akteri nastoje da pored uticaja na izborne ishode u Kongresu, podrže predsedničkog kandidata, podrivaju poverenje javnosti u izborni proces i pogoršavaju društveno-političke podele, saopštila je obaveštajna kancelarija.

Američke obaveštajne agencije tvrdile su i da je Rusija nastojala da podrži Trampa 2016. i 2020. godine.

Kada je reč o Iranu, američki zvaničnik tvrdi da ova država želi da utiče na izbore kao što je to navodno učinila i 2020. godine, nakon što je Tramp odustao od međunarodnog nuklearnog sporazuma sa Teheranom i uveo oštre sankcije Islamskoj Republici.

I Rusija, Iran i Kina ranije su negirali mešanje u američke izbore.

Američka vlada je ranije ove godine sankcionisala dve ruske firme zbog navodnog kreiranja lažnih veb stranica dizajniranih da se lažno predstavljaju kao vladine medijske organizacije u Evropi.

Slično, tvrdi se da je kineska vlada sarađivala sa tehnološkom kompanijom sa sedištem u Kini kako bi poboljšala svoje "operacije tajnog uticaja, uključujući efikasnije kreiranje sadržaja koji se povezuje sa lokalnom publikom", rekao je zvaničnik

-Iako Kina ne nastoji da utiče na ishod predsedničkih izbora, postoji mogućnost da akteri koji su u vezi sa Pekingom pokušaju da ocrne kandidate za koje se smatra da ugrožavaju suštinske interese Kine, kažu obaveštajci, a prenosi "Blumberg".

Direktor ruske spoljne obaveštajne službe Sergej Nariškin demantovao je pre nekoliko dana pisanje medija o navodnim pokušajima Rusije da utiče na predsedničke izbore u SAD.

-Slične laži su već koristili 2020. u SAD kako bi uticale na rezultate predsedničkih izbora u korist jednog od kandidata. Sada je ovo “verzija 2024", rekao je on.

(rt.rs)

BONUS VIDEO - RUSKI TOP GAN: Piloti ruske severne flote izvode vežbe iznad Barencovog mora

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NADAL POSLE PORAZA: Rafa otvorio dušu nakon što je izgubio od Novaka Đokovića