KRIZA U VENECUELI: Ubijen vojnik u nasilnim protestima, vlada optužuje prozapadnu opoziciju za državni udar

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

30. 07. 2024. u 18:18

U PROTESTIMA u Venecueli je poginuo jedan vojnik, a 23 vojnika i 25 policajaca je ranjeno, rekao je ministar odbrane Vladimir Padrino Lopez.

КРИЗА У ВЕНЕЦУЕЛИ: Убијен војник у насилним протестима, влада оптужује прозападну опозицију за државни удар

Tanjug

Napomenuo je da je vojnik ubijen prostrelnom ranom u vrat, a da je ranjenima pružena medicinska pomoć, prenose "RIA Novosti".

Nasilni protesti su izbili u ponedeljak, kada je nacionalni izborni savet proglasio Nikolasa Madura za pobednika, čime je on osvojio još jedan šestogodišnji mandat.

Pobedu je proglasio i Madurov opozicioni rival Edmundo Gonzales. Vlada Venecuele optužila je više stranih aktera za mešanje u izborni proces.

Padrino Lopez je izjavio da venecuelanska opozicija pokušava državni udar u zemlji uz podršku Zapada, i da vlasti pozivaju sve strane na dijalog, prenose "RIA Novosti".

-Nalazimo se u situaciji državnog udara koji je izvršila krajnja desnica uz podršku američkih imperijalista i njihovih saveznika i lakeja. Predsednik Nikolas Maduro nastoji da ga zaustavi, zajedno sa ljudima koji su ga izabrali, naoružanim snage i demokratske institucije, rekao je ministar.

Čile, Peru, Kostarika, Urugvaj, Gvatemala i Argentina su poručile da neće priznati rezultate izbora, dok su lideri Kube, Hondurasa i Bolivije pozdravili pobedu dosadašnjeg predsednika Nikolasa Madura.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je čestitao Maduru na izbornoj pobedi, dok je državni sekretar SAD Entoni Blinken javno posumnjao u rezultate izbora.

(rt.rs)

BONUS VIDEO - RUSKI TOP GAN: Piloti ruske severne flote izvode vežbe iznad Barencovog mora

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE MOGUĆE?! Ruskinja u Rusiji otplivala brže nego što je olimpijska šampionka u Parizu, evo šta će joj se desiti!