LUKAŠENKO POMILOVAO NEMAČKOG DRŽAVLJANINA OSUĐENOG NA SMRTNU KAZNU: Kriger je osuđen za terorizam, najamništvo, sadnju sa stranima službama

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

30. 07. 2024. u 20:31

PREDSEDNIK Belorusije Aleksandar Lukašenko pomilovao je nemačkog državljanina Rika Krigera.

ЛУКАШЕНКО ПОМИЛОВАО НЕМАЧКОГ ДРЖАВЉАНИНА ОСУЂЕНОГ НА СМРТНУ КАЗНУ: Кригер је осуђен за тероризам, најамништво, садњу са странима службама

Foto: Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Kriger je proglašen jkrivim po šest tačaka Krivičnog zakonika (zbog terorističkog napada, najamničkog delovanja, saradnjom sa obaveštajnom službom druge države – u ovom slučaju Ukrajine, vršenje radnji na štetu nacionalne bezbednosti...) i sud ga je osudio na smrtnu kaznu.

On se, međutim, obratio beloruskom predsedniku sa molbom za pomilovanje, na šta je Aleksandar Lukašenko, uzimajući u obzir sve okolnosti, odlučio da ga pomiluje.

Sud u Minsku proglasio je Rika Krigera, starog 29 godina, krivim za optužbe u vezi sa terorizmom i obrazložio da se on možda borio zajedno sa ukrajinskom vojskom protiv ruskih trupa.

U intervjuu za državnu televiziju Belorusija-1 objavljenom prošle nedelje, Kriger je rekao da je dobio zadatak od ukrajinske bezbednosne službe SBU da fotografiše vojna mesta u Belorusiji prošlog oktobra i da mu je rečeno da postavi eksploziv na prugu jugoistočno od Minska.

Došlo je do eksplozije u kojoj niko nije povređen.

Malo je zvaničnih informacija o Krigeru koji je na mreži Linkedin naveo da je bolničar Crvenog krsta, iz Berlina je i ranije je radio u obezbeđenju američke ambasade.

Portparol američkog Stejt departmenta potvrdio je za Bi-Bi-Si da je Kriger radio za "Pond sekjuriti", firmu koja nudi usluge obezbeđenja američkih objekata u Nemačkoj, između 2015. i 2016.

Nemački Crveni krst je takođe potvrdio da je Riko Kriger radio "u prošlosti" za "okružno udruženje" te organizacije. Portparol je pomenuo njegovu "veliku zabrinutost" za slučaj, ali je dodao da je Crvenom krstu rečeno da ne komentariše.

(rt.rs)

BONUS VIDEO - RUSKI TOP GAN: Piloti ruske severne flote izvode vežbe iznad Barencovog mora

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AMERI U ŠOKU: Sramno se ponašali prema Kinezu, a kada su s njim ušli u bazen u finalu - svet je ostao u čudu zbog onog što se desilo